Izraeli nagykövet: sajnálatos a zsidó szervezetek háborúja

Jákov Hadasz-Handelszmant az ortodoxok körül kialakult belharcról illetve Budaházy György szabadonengedéséről is kérdezte a Szabad Európa. Ez utóbbit a nagykövet nem tartja aggályosnak a zsidó közösség szempontjából.

Mi a véleménye arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a szélsőjobboldali, antiszemita politikai aktivistának, Budaházy Györgynek, akit terrorvádakkal ítéltek börtönbüntetésre? Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) leköszönő elnöke úgy kommentálta a köztársasági elnök döntését, hogy ezzel vége az Orbán-kormány sokat hangoztatott zéró toleranciájának az antiszemitizmussal szemben.

A sajtóból követtem a történéseket, nem ismerem a részleteket pontosan. Azt tudom mondani, hogy a magyar kormány részéről eddig valóban zéró toleranciát tapasztaltunk bármiféle antiszemita megnyilvánulással szemben, amit nagyra értékelünk, és azt várjuk, ez a jövőben is így marad. Nemrég ünnepeltük Izrael álam megalakulásának 75. évfordulóját, Varga Judit igazságügyi miniszter volt a díszvendég a budapesti fogadáson, aki beszédében is megerősítette ezt a narratívát, szerintem ez nem igényel több kommentárt.

Jákov Hadas-Handelsman Fotó: Ficsor Márton

Nagyon komoly ellentétek alakultak ki több hazai zsidó felekezet, például az ortodox Egységes Magyar Izraelita Hitközség és a MAZSIHISZ között. Fordult valamelyik fél esetleg önhöz? Van információja a helyzetről?

Erről csak egyet tudok mondani: nagyon sajnálatos az egész. Ha egymással marakodó zsidó szervezeteket látok, mindig az jut eszembe: nyolcvan évvel ezelőtt a náciknak vagy bárki másnak, akik az életünkre törtek, teljesen mindegy volt, hogy valaki ortodox, neológ, ilyen vagy olyan irányzatot követ, még az sem számított, ha egy zsidó már átkeresztelkedett. Nekik csak zsidók voltak egységesen, és közösen hajtották őket a marhavagonokra, amik ugyanoda vitték mindannyiukat. Az egyetlen tanácsom mindig, ha zsidókat látok harcolni egymással: ezt az egyet soha ne feledjétek.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp