A Bibliai héber-magyar szótár szerzője kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

A Scheiber Sándor-díj azoknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

Egeresi László Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem docense kapta idén a Scheiber Sándor-díjat a Bibliai héber-magyar szótár megírásáért. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szerdán Budapesten.

Fürjes Zoltán helyettes államtitkár átadja a Scheiber Sándor-díjat Egeresi László Sándornak (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Fürjes Zoltán úgy fogalmazott,

„az egység ékes példája a mai közös ünnep, a zsidó közösségért való munkálkodást elismerő díj ugyanis egy reformátushoz kerül”.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Scheiber Sándor és Egeresi László Sándor is „hídemberek”. Scheiber Sándor ugyanis azt vallotta, hogy a vallási felekezeteken belül és a vallási felekezetek között sem szabad harcnak lennie, hiszen „ugyanabban a teremtőben hiszünk, testvérek vagyunk”, és együtt kell fellépni mindazon erők ellen, amelyek megkérdőjelezik „a teremtő létezését”, és „mindent el akarnak törölni, ami isteni, ami szent” – mondta Fürjes Zoltán.

Hozzátette, Egeresi László Sándor a Bibliai héber-magyar szótár megalkotásával létesített hidat, szótára ugyanis segíti, hogy a magyar nyelv gazdagsága a Biblia olvasása közben is kiteljesedjen, ami azért fontos, mert „csak akkor tudunk aszerint cselekedni, ha értjük is, ami benne foglaltatik”.

Egeresi László Sándor Sárospatakon született 1970-ben, ott végezte el a gimnáziumot is. Debrecenben szerzett református lelkészi diplomát, Egerben pedig tanárit. Ösztöndíjjal tanult Amerikában és Svájcban, doktori tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Ószövetségi tanszékének docense. Nős, négy gyermek édesapja.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek.

Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke és 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett geniza-kutatással foglalkozott, és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp