Miron Eszter magas rangú magyar állami kitüntetést kapott

Miron Eszternek gazdag életútja meghatározó eleme volt Izrael és Magyarország kulturális, tudományos és társadalmi kapcsolatai alakulásának az elmúlt évtizedekben.

„Miron Eszter gazdag életútja meghatározó eleme volt Izrael és Magyarország kulturális, tudományos és társadalmi kapcsolatai alakulásának az elmúlt évtizedekben. Ezen érdemek elismeréseképp idén március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adományozta a Történelmi Magyarországról Elszármazottak Szövetsége tiszteletbeli elnökének”

– derült ki Magyarország tel-avivi nagykövetégének Facebook-bejegyzéséből.

 

A kitüntetést Benkő Levente nagykövet az idén századik születésnapját ünneplő Eszter két lányának, Tzilának és Sarah-nak, valamint családjaiknak adta át ünnepélyes keretek között a magyar rezidencián.

A Vas megyei Jánosházáról származó Miron Esztert 2015-ben Áder János is kitüntette, akkor a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesítette a köztársasági elnök.

Miron Eszter a magyar-izraeli kapcsolatok fejlesztése érdekében rengeteg Izraelbe látogató magyar tudós történész kutatómunkáját segítette a Jeruzsálemi cionista levéltárban dolgozva. Holokauszt-túlélőként évekig látta el az izraeli túlélők érdekképviseletét, a jeruzsálemi magyar szövetség elnökeként segítette a még élő egykori üldözötteket az ügyintézésben jogaik érvényesítéséhez, és ezzel igyekezett szolgálni nem csak kulturális, hanem anyagi igényeiket is.

2021-ben Miron Eszter több éves munkájának köszönhetően mutatták be Izraelben a Szemtől szemben – Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből című kiállítást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp