2024 végére készülhet el az EMIH új színház és kulturális központja

A Baross utcai projektre még 2019-ben nyert el 1,8 milliárd forintot a Köves Slomó vezető rabbi által irányított hitközség.

Eredményesen zárult a közbeszerzés, így megkezdődhet a Firgun Ház, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség új kulturális létesítményének kivitelezése Budapesten, a Baross utcai egykori pártszékház épületében, írja az MTI az EMIH közleményére hivatkozva. A közlemény szerint a várhatóan 2024 decemberére elkészülő központ színházi előadásoknak, kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek ad majd otthont, emellett az épületben kóser étterem és kávézó is lesz.

Kulturális komplexumot hoz létre az EMIH a józsefvárosi volt pártszékházban

A Köves Slomó által vezetett hitközség közel kétmilliárd forintot kapott erre a célra a kultúrtaót helyettesítő támogatásból annak ellenére, hogy az EMIH nem igazán felelt meg a pályázati kiírás feltételeinek. Tegnap az Index írta meg, hogy több olyan pályázat is támogatást kapott a kormánytól előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása címen, amelyek nem igazán felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek.

Az EMIH a projektre még 2019-ben kapott a magyar államtól 1,8 milliárd forintot abból a keretből, amelyet eredetileg előadó-művészeti szervezetek támogatására szántak. A szintén az államtól megkapott Baross utcai épület átalakításához először még Milton Ház néven mutattak be terveket, és a kivitelezés elkezdését 2020 második felére prognosztizálták a hitközségnél. Ezt követően 2021 ősze lett a lehetséges megnyitás céldátuma.

Többszöri áttervezést követően most úgy tűnik, hogy végül Firgun Ház néven indult meg a kivitelezés. Az egykori pártszékház épületét a Future Plans építésziroda tervei szerint alakítják át, a napokban megkezdődő kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyertese, a legalacsonyabb árat (1,35 milliárd forint) ajánló Dobsza Constructive Kft. végzi.

Az EMIH közleményében idézték Réczei Tamást, a Firgun Ház – Színház és Kulturális Központ szakmai vezetőjét, aki elmondta, hogy a színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak és koprodukcióknak biztosít helyet.

A Firgun Házba kóser éttermet és kávézót is terveztek, ahol szintén lesznek majd felolvasások, szakmai találkozók, irodalmi estek és koncertek. A szakmai vezető szerint az új budapesti színház jelenlétet és bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani frissen végzett és egyetemi tanulmányaikat végző színházi és bábszínházi rendezőknek.

Új névvel, új tervekkel jönne létre az EMIH kulturális központja Józsefvárosban

A tervek szerint a Baross utcai volt pártszékház épületében színházterem, kiállítóterek, skybar és zsidó étterem is helyet fog kapni. Nagy port kavart 2019 decemberében az a hír, miszerint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közel kétmilliárd forintot nyert el a kormánytól az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására kiírt pályázaton.

A közleményben Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is megszólal, aki szerint ez a projekt jól illeszkedik a hitközség nyitott szemléletébe, hiszen a Firgun Ház a művészet nyelvén nemcsak a hazai zsidó közösséget kívánja megszólítani, hanem a zsidó kultúrára kíváncsi többségi társadalmat is.

„Biztos vagyok benne, hogy a zsidóság kulturális örökségének megismertetésével, a gazdag magyar-zsidó kulturális hagyomány és a kortárs művészetek bemutatásával tovább javíthatunk békés együttélésünk minőségén, és hozzájárulhatunk a magyar zsidóság kulturális hozzájárulásának köztudatba emeléséhez is”

– fogalmazott Köves Slomó.

Az egykori pártszékház átalakítására eredetileg Kőszeghy Flóra – Studio Kőszeghy – készített építészeti tervet, amelyet 2021-ben engedélyeztek, azonban a tervezői költségbecslés olyan magas összeg lett, hogy a beruházó kénytelen volt elvetni a terveket. 2022-ben a Paksa Tamás vezette Future Plans iroda kapott megbízást, hogy gondolják újra a házat. Az elkészült – Győri Johanna vezető tervező által jegyzett – új tervekre az építési hatóság 2022 decemberében adott ki engedélyt. A beruházás első ütemében 1562 négyzetmétert újítanak fel, amely magába foglalja a 208 férőhelyes nagy színháztermet is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp