Még lehet jelentkezni a Mazsihisz-Mazs-BZSH szociális támogatására!

A Mazsihisz, a MAZS Alapítvány és a BZSH közös programja segítséget kínál a közösség tagjainak háztartási és egészségügyi, lelki és lakhatási gondjaik megoldásában, felkarolja a nehezen beilleszkedő gyermekeket.

Miről szól az EGYÜTT-EGYMÁSÉRT program és milyen eredményeket várnak tőle a támogató szervezetek – erről beszélgettünk Szenthe Antóniával, a program egyik szervezőjével.

Mi volt az oka annak, hogy a támogató szervezetek elérhetővé tették ezt a támogatást?

Mozgalmas korban élünk, ami nem minden szempontból kellemes, hiszen az örvénylő változások idejét éljük – viselve ennek társadalmi, egzisztenciális és lelki következményeit. És mint minden közösségben, a miénkben is sajátos módon szűrődnek le a problémák. Évezredes hagyományunk, hogy felelősséget vállalunk egymásért. Ennek megfelelően a programban résztvevő szervezetek már a „munkaköri leírásuk” szerint is figyelemmel kísérik a közösség problémáit, és a lehetőségeikhez képest segítenek a megoldások keresésében. Szerencsére van egy „őrző angyalunk”, a JDC (Joint), aki gyakran mellénk áll. Most is ez történt – köszönet érte!

Szenthe Antónia (Fotó: Limmud Magyarország / Facebook)

Mit jelentenek pontosan a programban felsorolt támogatási formák, mire lehet jelentkezni az érdeklődőknek?

Íme, a támogatások pontos listája:

  • Háztartási és egészségügyi segítség: pénzbeli hozzájárulás egészségügyi segédeszközök megvásárlásához, gyógyszerköltségekhez, illetve egyszeri anyagi és szervezési segítség szezonális nagytakarításhoz.
  • Lelki egészség támogatása: gondozó, tanácsadó beszélgetések szakemberekkel egyének és családok számára, a mentális jóllét és a családi harmónia helyreállításáért.
  • Tanulási és viselkedési zavarokkal küzdő gyermekek és családjuk megsegítése: szakszerű támogatás a nehezebben beilleszkedő, szétszórt figyelmű gyermekeknek és családjuknak, óvodáskortól a felnőttkor küszöbéig.
  • Krízis támogatás a leginkább rászorulóknak, lakhatási válságban élők részére: olyan háztartások pénzbeli megsegítése, amelyeket lakáshitel tartozás, közüzemi számla tartozás stb. miatt kilakoltatás, vagy az energiaszolgáltatás kikapcsolása veszélyeztet.

A pályázati lehetőség ugye május 1-én nyílt meg, és június 15-ig lehet beadni a jelentkezéseket. Az eddigi tapasztalatok szerint melyik a legnépszerűbb támogatás, melyiket kérik a legtöbben?

Várható volt a súlyos inflációs helyzetben, hogy a lakhatási krízis támogatást igénylik a legtöbben. Ez érthető, de itt is kiemelem: a támogatásokra fordítható pénzösszeg arányát a támogatóval, a JDC-vel kötött szerződés meghatározza. Körülbelül 70 családnak adhatunk krízis támogatást. A krízis fogalmát is meghatározza a program: kilakoltatással, a villany és gázszolgáltatás beszüntetésével, a lakáshitel bedőlésével kialakuló, fenyegető helyzet. Ha a jelentkező helyzete nem ennyire súlyos, akkor érdemes inkább a többi támogatási formából választani. Lehet kérni pl. anyagi hozzájárulást a régóta időszerű szemüveg cseréhez, gyógyszer támogatást vagy a családi egyensúly helyreállítását célzó lelki segítséget, és igényelni lehet a tanulási és viselkedési zavarokkal küzdő gyermek számára a részvételt az Iskolaprogramban. Több ilyen elem együtt várhatóan tényleges javulást hozhat az egész család életében.

A támogatási formák között egy kevésbé szokványos lehetőséget említett: az Iskolaprogramot, ami a tanulási és viselkedési zavarokkal küzdő gyermekek segítését célozza. Ezen mit kell érteni, hogyan tudnak segíteni az ilyen nehézségekkel küzdő gyerekeknek?

Ez tulajdonképpen egy megelőzés. Azt célozza meg, hogy a viselkedési-, beilleszkedési-, vagy tanulási zavarral küzdő gyerekek könnyebben vegyék az iskolai akadályokat, és a későbbiekben jobb eséllyel legyen belőlük sikeres felnőtt. Másként fogalmazva: szeretnénk segíteni abban, hogy a „problémás” gyermekeink is boldogok legyenek. A program család- és iskolabarát: a zsidó iskolákban helyben megoldja bizonyos problémák szűrését és gyógytorna terápiáját, illetve segít abban, hogy a gyermekek a mai szakemberhiányos időben is eljussanak a megfelelő diagnózishoz és terápiához.

Hogyan tudnak pályázni az érdeklődő szülők erre a programelemre? Ez a támogatási forma is csak a zsidó közösség tagjainak szól?

Ez fontos kérdés! Egyrészt, felvettük a zsidó iskolákkal a kapcsolatot, akik felhívják azoknak a szülőknek a figyelmét a lehetőségre, akiknek valószínűleg szükségük lenne erre a támogatásra. És mivel az államilag támogatott iskolákba nem csak zsidó gyermekek járnak, igazságos és szükséges is, hogy minden tanuló részesülhessen az Iskolaprogramban – vagyis a zsidó iskolákban tanuló minden gyermekre kiterjed ez a támogatási lehetőség.

Ha pedig egy nem zsidó iskolába járó, de a közösségünkhöz tartozó gyermeknek van szüksége erre a segítségre, természetesen az ő szülei is jelentkezhetnek, és mi meg fogjuk oldani, hogy a gyermek megkaphassa ugyanazt a segítségeket, mint a zsidó iskolákba járó társai.

Meddig lehet pályázni?

A módosított határidő június 15. A hosszabbítás elsősorban azt szolgálja, hogy a vidéken élők is egyenlő esélyekkel tudjanak jelentkezni, hiszen ők nehezebben szoktak hozzájutni az ilyen jellegű támogatásokhoz. Gyakran személyes megoldásokat kell keresnünk számukra, ami időigényes feladat.

A pályázatra online felületen kell jelentkezni. Hogyan is képzeljük el ezt?

Aki járatos picit a számítógép használatában, annak nagyon könnyű a dolga. Az egyuttprogram.hu oldalon megtalálja a jelentkezési ívet a kitöltéshez adott jó tanácsokkal együtt. Itt a kitöltő válaszol a kérdésekre, kiválasztja a kért támogatási típust, és feltölt egy dokumentumot arról, hogy közösségünkhöz tartozik. Ráklikkel a Beadás gombra, és e-mailben megkapja a regisztrációs számát. Ettől kezdve a pályázattal és a támogatásokkal kapcsolatos összes ügyben az email címén tartjuk majd vele a kapcsolatot.

Új szociális támogatási program indul a zsidó közösség rászoruló tagjai számára

Az Együtt-EGYMÁSÉRT program azokat a magyar állampolgárságú, a zsidó közösséghez kötődő embereket szolgálja, akik szociális, egészségügyi vagy lelki segítséget igényelnek. Közösen indít új szociális támogatási programot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvánnyal (MAZS) és a Budapesti Zsidó Hitközséggel (BZSH), olvasható a mazsihisz.hu portálon megjelent közleményben.

A jelentkezés két körös. Hogyan kell ezt érteni, és miért van szükség a második körre?

Az online regisztrációt követően a második körben egy személyes beszélgetésre hívjuk azokat a jelentkezőket, akiket támogatni tudunk. Szeretnénk a helyzetüket jobban megismerni és segíteni nekik abban, hogy a legalkalmasabb támogatásokat biztosíthassuk számukra. És szeretnénk megerősíteni kapcsolatukat a közösséggel.

Akinek nem sikerül az online jelentkezést megoldani vagy kérdései lennének a programmal kapcsolatban, hol tud segítséget kapni?

Természetesen az online világban nem mindenki egyformán járatos, és bárkinek lehetnek személyes problémái, kérdései. Számukra segélyvonalat tartunk fel, ahol négy lelkes önkéntesünk válaszol a kérdéseikre. Ennek telefonszáma: +36 1 888 9444.

Az EGYÜTT-EGYMÁSÉRT program regisztrációs oldalának címe: https://egyuttprogram.hu/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp