Meghalt Suchman Tamás, a Mazsihisz egykori alelnöke

Suchman az MSZP egyik alapítója is volt, 1990 és 2010 között országgyűlési képviselőként is dolgozott.

1990-ben Antall József miniszterelnökkel való találkozóján indítványozta, hogy Magyarország tárgyaljon Németországgal a magyar zsidóságot megillető kárpótlásról.

1993-ban Schiffer Jánossal benyújtottak egy nyilatkozattervezetet, amely az idegengyűlöletet, a rasszizmust és az antiszemitizmust ítélte el. Később pedig önálló indítványban kezdeményezte a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény módosítását, javaslata

a héber nyelv kisebbségek által használt nyelvnek minősítéséről, valamint államilag támogatott tanításáról szólt.

Suchman Tamás a Dohány utcai zsinagógában

1995 március 1-jén a privatizációért felelős tárca nélküli miniszternek nevezték ki. 1996. szeptember 15-én átvette az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vezetését a Horn-kormányban. 2004. október 18-tól 2006. június 8-ig a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként dolgozott.

2005-ben választották a Mazsihisz alelnökévé, ekkor hangsúlyozta: ő első- másod- és harmadsorban zsidó, politikai és vallási hovatartozását pedig sosem keverte össze. Tisztsége 2007-ig tartott.

2011-ben életútjának elismeréseként megkapta a Magyarországi Zsidókért díjat. 2016-ban egy interjúban arról beszélt, szív- és veseelégtelenségben szenved.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp