A hatnapos háborút bemutató film készül Izraelben

A Jeruzsálem 67 című film rendezője már több sikeres produkciót tudhat maga mögött.

Az 1967-es hatnapos háborúban aratott izraeli győzelmet bemutató nagyszabású filmprojekt főszereplője a Szeplőtelen Jane sorozatból ismert Yael Grobglas lesz. Grobglas a filmben egy fájdalmas gyermekkor által kísértett személyt alakít majd, aki elhagyja családját, hogy a fronton szolgáljon. A Jeruzsálem 67 rendezője Oded Raz lesz, aki a nagy sikerű Maktub című filmet, valamint a Hamis zászló című sorozatot is jegyzi.

Izraeli ejtőernyősök a Siratófalnál a hatnapos háborúban (Fotó: David Rubinger / Izraeli Nemzeti Fotógyűjtemény / Wikimedia Commons)

A Variety szerint a film Joseph Schick. egy New York-i ügyvéd projektje, aki már egy évtizede fejleszti a filmet. A tervek szerint augusztusban kezdődik a forgatás Izraelben, a közelmúltban kirobbanó konfliktusok és a megosztottság légköre közepette, amelyet az ország történelmének legjobboldalibb kormányának tavalyi megválasztása gerjesztett.

„1967-ben Izraelben társadalmi, kulturális és gazdasági megosztottság volt, és semmiképpen sem volt egy tökéletes társadalom. Azt hiszem, ami akkor történt, az emlékeztet arra, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet”

– nyilatkozta Shick, aki megjegyezte, hogy a szereplők nagyrészt izraeliek lesznek.

A filmkészítők fontolóra vették, hogy külföldön forgatnak, mielőtt Izrael bevezetett egy adókedvezményes programot, amelynek célja a hazai filmgyártás ösztönzése volt.

„Jeruzsálem egy nagyon különleges forgatási helyszín”

– mondta Raz. „Nem egy egyszerű város, ahol minden nap lehet forgatni. A politikai helyzet miatt történhet bármi, de ez a környezet és ez a légkör különleges energiát teremt” – tette hozzá a rendező.

Korábban több olyan film is készült, amely a hatnapos háború alatt vagy közvetlenül azután játszódik. Ilyen Az Angyal című kémthriller, vagy az 1986-os Avanti Popolo című alkotás, amely a háború után a Sínai-félszigeten bolyongó izraeli és egyiptomi katonákat követte nyomon.

Izrael 1973-as jom kipuri háborúját egy sorozatban örökítették meg, amelyet az HBO 2020-ban mutatott be Könnyek völgye címmel, és amelyet akkoriban minden idők legdrágább izraeli film- vagy tévés produkciójának tituláltak. (JTA)

Mély emberi dráma az izraeli társadalom ellentmondásairól

A Könnyek völgye a hétköznapi emberek szemszögéből mutatja be az 1973-as jom kippúri háborút, hétköznapi hősökről szól, akik nem akarnak hősök lenni, mégsincs más választásuk. 1973. október 6-án az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció támadást indít Izrael ellen. A cél a hatnapos háborúban elveszített területek visszaszerzése, Izrael elpusztítása.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp