Egy TikTok influencer, aki az ortodox életmód-videóival lett sztár

Miriam Ezaguinak 1,6 millió követője van a „JewTokon”.

„Szia, a nevem Miriam” – kezdődik a videó. „Ortodox zsidó vagyok, és megosztom, milyen az életem.”

Így nyílik meg egy tipikus TikTok-bejegyzés Miriam Ezaguitól, egy 37 éves brooklyni szülésznővértől, aki 1,6 millió követőt gyűjtött össze a közösségi média platformon. Azok a felhasználók, akik eljutnak a „JewTok”-hoz, ami a TikTok zsidó szeglete, valószínűleg találkoztak Ezagui videóival, amelyek a sheitel vásárlásától kezdve a maceszgombóleves elkészítésén át a lányával folytatott sminkbemutatóig mindenre kiterjednek.

Amióta 2020 májusában elindította fiókját, Ezagui kedves stílusának, könnyed humorának és információ-alapú megközelítésének köszönhetően a „zsidó” és az „ortodox zsidó” keresések élére került. Pedig nem akart zsidó influencer lenni.

„Eredetileg nem a JewTok-ba regisztráltam” – mondta Ezagui a Jewish News szerint. Egyszerűen szeretett volna valamit csinálni, mialatt a negyedik gyerekével volt szülési szabadságon: „Értelmet adott annak, hogy nap mint nap felöltözzek, és ne csak pizsamában mászkáljak. Soha nem gondoltam volna, hogy ez less belőle, ami egy kicsit megváltoztatta az életet.”

Manapság Ezagui számos rendezvényre és zsidó termékbemutatóra kap meghívást: a helyi kiskereskedőkkel való együttműködésnek köszönhetően ingyenes ruhákat kapott; jegyek a The Wanderers off-Broadway című darabjára, cserébe egy hirdetésért a fiókjában, valamint kedvezmények a jól ismert brooklyni Shani Wigs üzletben. Ezagui, aki mind a zsidó, mind a nem zsidó influencerekkel együttműködik, azt mondta, hogy gyakran felismerik mindennapi élete során.

Ezagui haszid nő, és négy lánya van. A legkisebb 18 hónapos, a legnagyobb kilenc éves, a beszámolóját azért kezdte, hogy megosszon tippeket a baba biztonságos és kényelmes tartásának legjobb módjairól. De mindez megváltozott 2022 január végén, amikor Whoopi Goldberg humorista és a The View műsorvezetője azt mondta a műsorban, hogy „a holokauszt nem a fajról szól”.

A holokauszt-túlélők unokájaként Ezagui azt mondta, nem hiszi, hogy egy olyan platformmal rendelkező ember, mint Goldberg, tényleg nem érti ennyire a holokausztot – ezért úgy döntött, hogy megszólal, és készít egy videót, amely megcáfolja Goldberg állításait.

„Sokáig gondolkodtam azon, hogy ki merek-e állni, nyíltan zsidóként az interneten, mert nagyon féltem a gyűlölettől és az antiszemitizmustól. Az emberek ezt olyan könnyen megtehetik online” – magyarázta Ezagui. „Soha nem titkolom, hogy zsidó vagyok, de nem voltam közösségi média személyiség….”

Ezagui 2022 februárjában készítette el első magyarázó videóját, amelyben elmondta, hogy a holokauszt miért volt a zsidó nép kiirtására tett kísérlet, mivel a nácik kisebb fajnak tekintették őket.

Bár a videónak pozitív fogadtatása volt, csak körülbelül 350 kedvelést kapott. A beszámolója azonban 2022 áprilisában kezdett tömegeket vonzani, amikor nagymamáját, Lilly Malnik-ot is bemutatta, aki megosztotta a holokauszttal kapcsolatos emlékeit. A Meet my Bubby című videó több mint 30 000 kedvelést gyűjtött össze.

A következő négy hónapban Ezagui videói közül több tízezertől több millió kedvelésig és megtekintésig kezdett gyűlni. Egy 2022 júniusi TikTokban Malnik arról beszél, hogyan veszítette el a menstruációs ciklusát Auschwitzban. A klip 3,1 millió kedvelést és 23,4 millió megtekintést kapott.

Útközben Ezagui elkezdett több judaizmusra összpontosító tartalmat gyártani. Az első zsidó videóját követő két hónapon belül Ezagui tartalmainak a fele a hétköznapi életének zsidóságát mutatta be. Manapság vegyesen tesz közzé történeteket (a TikTok videó népszerű típusa, amelyben az alkotók mesélnek el egy történetet az életükről), magyarázó videókat az ortodox szokásokról, valamint az anyaságról és az ápolónői munkájáról.

@miriamezagui

Replying to @onedepressedgemini #greenscreensticker unorthodox is a memoir written by devorah Feldman, and it was turned into a Netflix series. #unorthodox #jewish #hasidic #chassidic #netflix

♬ original sound – Miriam Ezagui

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp