Jubileumi izraeli programsorozat a Szent István parkban a nagy Izrael Napon

Május 21-én vasárnap ismét zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják 0-120 éves korig a látogatókat az MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében.

Izraelben Jom Háácmáutkor az 1948-as izraeli függetlenségi nyilatkozatra emlékeznek, ami egyben a szabadság és újjászületés napja is. Az ünnepnap kezdetét a 12 izraeli törzset szimbolizáló 12 fáklya meggyújtása jelzi a jeruzsálemi Herzl-hegyen. Erre a napra kék és fehér színbe borulnak az utcák, zárásként pedig színpompás tűzijátékkal koronázzák meg az estét. Az izraeliek jellemzően családi, baráti körben töltik a nemzeti ünnepet, melyet tradicionális fogások, kerti grillen, vagyis mángálon sütött finomságok tesznek teljessé. Az itthon még hűvösnek számító április végi ünnep apropóján rendezik meg az esemény hazai változatát május 21-én, délután kettőtől a budapesti Szent István parkban.

A sokszínű magyar zsidóság minden szelete képviselteti magát

Ledniczky Lívia, a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ programigazgatója és az Izrael75 főszervezője elmondta, hogy több szempontból is különleges az idei Jom Háácmáut, és a megünneplése alkalmából rendezett Izrael75 esemény:

„Tavaly két év kihagyás után tért vissza a rendezvény a Szent István parkba, és nagy öröm volt számunkra, hogy a változékony idő ellenére több mint 4500-an voltak rá kíváncsiak – ez majdnem duplája az előző évek látogatószámának. Idén bízunk a ragyogó májusi délutánban, és abban, hogy a tavalyihoz hasonlóan a fesztivál hangulata nem csak a kitelepülő szervezetek programkínálata okán lesz erős, hanem a látogatók teremtette közösségi légkör által is.

 Ez az a rendezvény, ahol a magyar zsidóság minden szelete képviselteti magát, és közösen ünnepli a zsidóságot és Izraelt. Legyen ortodox, neológ reform, cionista vallásos, világi, szekuláris, Mazsihisz, Chabad, egyetemista, iskolás, vagy óvodás, ifjúsági mozgalom tagja, sajtómunkatárs, művész, izraeli és magyar. Ez a sokszínűség jól mutatja számunkra, hogy a Jom Háácmáut nap apropója összehoz minket.

 Az idei év még különlegesebb: Izrael Állam idén 75 éves, ez a MERKAZ egész éves programkínálatát áthatja, a jubileumot több aspektusból feldolgozó, változatos eseményeket szervezünk egész évben. E tematikus sorozatból a május 21-ei lesz az év legnagyobb rendezvénye, mind volumenben, mind a közreműködő szervezetek számát tekintve.

 Nekünk, magyaroknak különleges kapcsolatunk van Izrael Állam megalakulásával. Herzl Tivadar, a cionizmus atyja fektette le az államalapítás lehetőségének alapjait, az ő szülőháza helyén áll ma a Dohány utcai zsinagóga kertje. Kezdeményezése, művei és az általa indított mozgalom mely a maga korában nagyon progresszívnek számított elsőként vetették fel a szétszóratás óta egy saját állam megalakulásának lehetőségét.”

Autentikus zsidó konyha, kvízjáték, gyerekelőadás 

A gasztronómiát tekintve autentikus izraeli és közép-kelet-európai zsidó konyhát kóstolhat a fesztiválra látogató: lesz kitelepülő kóser üzlet az Oblath Kóser Bolt jóvoltából, az éttermi vonalat a jól ismert Carmel Kóser Étterem és a Hummus Bar erősíti, a Semes Pékség és Brooklyn Bagel különlegességeivel karöltve. Frissítő ízekkel készül a Fragola Fagylaltozó és az Extra Café is; ezen kívül sok más finomságra bukkanhat a programok között pihenni vágyó közönség.

Zenei előadók között ismét fellép többek között a Czakó Virág Quartet, az est zárókoncertjén pedig egy világszerte ismert izraeli zenekart, a Quarter to Africát láthatjuk a színpadon, akik a 2022-es Sziget Fesztiválon is megtáncoltatták a közönséget.

A zenei feltöltődés mellett, kuriózumnak számító kulturális és aktív programokhoz is lehet csatlakozni a nap folyamán.

A Szent István parkban debütál a Budapest150 kvízjátéka. A Mázlista elnevezésű, nyolcalkalmas programsorozat első állomásán kifejezetten zsidó tematikájú kérdésekben lehet magunkat megmérettetni helyszíni nyereményekért. Az utazó installáció utolsó állomása után pedig izraeli retúrjegyet nyerhetnek a résztvevők.

A MAZSIHISZ jóvoltából a bátrak különleges pénzesőben próbálhatnak szerencsét: a Money Box speciálisan erre a célra kialakított telefonfülkéjében a cél minél több játékpénzt elkapni a levegőben, amelyek ajándékra válhatóak a helyszínen.

Gyermeknapra hangolódva egy igazi elő-gyereknapi vasárnapot varázsol a parkba a kicsiknek szóló programpaletta. A Gólem Színház Bárkaland című gyerekelőadását hozza el, a nagyszínpadon pedig a Buborék Együttes játssza a talpalávalót a leglelkesebb korosztálynak. Természetesen nem maradhat el az ugrálóvár, kézműves sarok, mesés fotófal, arcfestés, popcorn és a vattacukor sem – csak hogy a gyerekek legnagyobb kedvenceit említsük.

Az alábbi linken a Facebook esemény érhető el:

https://www.facebook.com/events/545023407569645

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp