Kockás füzetbe írt holokauszt-memoár került elő Szombathelyen

A még publikálatlan, ritka kéziratot a szombathelyi Savaria Múzeum vásárolta meg.

A Savaria Múzeum gyűjteménye nemrégiben páratlan dokumentummal gyarapodott: megvásárolták a szombathelyi születésű Blau Márta kéziratos soá memoárját, írja az MTI a múzeum közleménye alapján.

A 63 oldalt kitevő, kockás füzetbe kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-től idézi fel a történéseket, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot és az 1945-ös szombathelyi visszatérést.

Fotó: vaol.hu

A múzeum közleményében kiemelték, hogy publikálatlan kéziratról van szó, és meglehetősen ritka, hogy csaknem 80 évvel a holokauszt után egy ismeretlen, személyes forrásra bukkanjanak a kutatók. Különösen értékessé teszi a szombathelyiek számára, hogy a különleges dokumentum annak a városnak a múzeumi közgyűjteményébe kerülhetett, ahol írója élt. Leltározását követően kezdetét veszi a dokumentum feldolgozása.

A vaskarika.hu beszámolója szerint Blau Márta a szombathelyi ortodox izraelita Blau családból származott, 1929. március 29-én született. Szülei mintája nyomán fogorvosi pályára készült, ám kitűnő bizonyítványa ellenére, az 1930-as évek végén zsidó származása miatt már nem vették fel a leánygimnáziumba.

Így a polgári leányiskola elvégzését követően fogtechnikus-tanoncként dolgozott a vészkorszakig szülei laborjában. 1944. júliusában, 15 évesen deportálták Szombathelyről édesanyjával, Blau Józsefné Lukács Ilonával együtt. Auschwitz-Birkenau, Allendorf-Münchmühle táborokat megjárva, Blau Márta 1945-ben édesanyjával együtt visszatért Szombathelyre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp