Először pihenhetett meg egy fóka Izrael tengerpartján

A Júliának elnevezett emlős egy kiadós szunyókálás után térhet vissza a Földközi-tengerbe.

Ritka látványosságban lehetett részük azoknak, akik a múlt hét pénteken Izrael középső régiójának egyik tengerpartjára látogattak el. A parton ugyanis egy földközi-tengeri barátfóka pihent, és ilyet, hogy egy fóka kiússzon az izraeli partokig, eddig még senki sem figyelt meg.

A Júliának elnevezett emlős feltehetőleg egy idősebb nőstény lehet, közölte a Természetvédelmi és Parkvédelmi Hatóság. Az állat még tegnap is a parton maradt, szakértők szerint valószínűleg vedlik, ezt a barátfókák a parton pihenve teszik, és előfordul, hogy napokig nem térnek vissza a tengerbe vadászni.

A hatóság szerint a fóka nem tűnt úgy, hogy bajban lenne. Önkénteseket küldtek ki, hogy biztosítsák, ne zavarják meg az állatot, amíg pihen, és felszólították a lakosságot, hogy tartsanak tőle távolságot.

Gáj Levian, a Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság munkatársa a Times of Israelnek elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy Izraelben megfigyeltek egy fókát a parton pihenni. 2010-ben láttak először egy fókát, amely a herzlijai part közelében lovagolt a hullámokon, de nem került partra.

Biciklizés közben haladtam arra, és azt hittem, hogy egy delfin” mesélte Avi Benszon, aki kiszúrta az állatot. „Miután közelebb mentem, láttam, hogy egy fóka jön ki a vízből. Azt hittem, hogy megsérült, amíg ki nem ért a partra pihenni. Hívtam a rendőrséget, onnan pedig átirányítottak a Természetvédelmi és Parkvédelmi Hatósághoz, akik gyorsan megérkeztek.”

A természetvédők szerint a földközi-tengeri barátfóka veszélyeztetett faj, mindössze 600-700 példány él a Földközi-tengerben, az Égei-tengerben és az Atlanti-óceán északkeleti részén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp