Ortodoxok: a jelen helyzet sérti az egyházi autonómiát

Megtartották a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség megpuccsolt vezetői a nemzetközi sajtótájékoztatót.

Május 11-én délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség kiszorított vezetősége. A helyszínen volt Szántó-Várnagy Binjomin, Zev Paskesz, Smuel Yaari, Hegedűs Pál és Deutsch Róbert.

Hegedűs Pál botrányosnak nevezte a februárban új vezetőket választó, törvénytelen közgyűlést, és az azt megelőző tagbeléptetéseket. Elmondta, hogy a hitközség saját valllási bírósága nem is adott engedélyt arra, hogy az új tagok szavazzanak és részt vegyenek a közgyűlésen, ez azonban mégis megtörtént. „Ezzel tehát nem fogadták el a saját, leendő ortodox hitközségük bész dinjének határozatát. Egy vallásos közösségben a rabbinikus tekintély ilyen mérvű elutasítása elfogadhatatlan”, mondta Hegedűs a Szombat információi szerint.

A helyszínen kitértek arra, hogy az egyházügyekért felelős államtitkárság azért nem veszi figyelembe a jeruzsálemi rabbinikus bírósági határozatot, mert a MAOIH korábbi alapszabályában nincs leírva, hogy a hitközséget érintő legfontosabb kérdésekben a rabbiság véleménye a döntő.

Szántó-Várnagy Binjomin, Zev Paskesz, Smuel Yaari, Hegedűs Pál és Deutsch Róbert (balról jobbra, forrás: szombat.org)

A sajtótájékoztatón elhangzott: egy ortodox közösségben a rabbinikus döntések elsődleges volta egyértelmű, alapvető, magától értetődő, azt a tagok soha nem kérdőjelezik meg, ezért szükségtelen, hogy benne legyen az alapszabályban.

Az egyházügyi államtitkárság azonban sem a MAOIH, sem a jeruzsálemi Eda HaHaredit bész dinjének álláspontját nem veszi figyelembe, amit a hitközség vezetése az egyházi autonómia megsértéseként, a belügyeibe való beavatkozásként értékel. Beadványukban arra kérik a Közigazgatási Bíróságot, hogy függessze fel a határozat végrehajtását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp