Osztrák milliárdos, zsidó vagyonból származó ékszerei kerültek árverésre

Az ékszereket a német áruház-mágnás, Helmut Horten vette, aki a náci korszakban „kényszerrel értékesített zsidó vállalkozásokat vásárolt”. A zsidó szervezetek tiltakoznak.

Több mint 150 millió dollárért, azaz 50 milliárd forintért kelhet el Heidi Horten néhai osztrák milliárdos 700 darabos magánékszergyűjteménye, amely a világ legnagyobb és legértékesebb aukcióra került ilyen jellegű gyűjteménye – közölte hétfőn a Christie’s. A leglátványosabb darabok közé tartozik a 90 karátos “Briolette of India” gyémánt nyaklánc Harry Winstontól, valamint a “Sunrise Ruby” és a gyémántgyűrű Cartiertől, amelynek értéke elérheti a 20 millió dollárt. Az 1970-es évek elejétől Horten tavalyi haláláig beszerzett gyűjtemény is több mint 100 Bulgari darabból áll. Horten kollekciója a tervek szerint meg fogja haladni a Christie’s rekordeladásait, írja a jpost.com.

A Christie’s közölte, hogy az aukciókból származó bevételt a Heidi Horten Alapítvány javára fordítják, amely jótékonysági célokat támogat, többek között az egészségügy és a gyermekvédelem területén.

Az ékszer sötét története

Mielőtt beleegyezett volna a gyűjtemény elárverezésébe, a Christie’s azt mondta, hogy mérlegelte Mrs. Horten néhai első férjének, a német áruházi iparmágnásnak, Helmut Hortennek az üzleti tevékenységét. Horten ugyanis a náci korszakban „kényszer által értékesített zsidó vállalkozásokat szerzett meg”.

“Az a fontos, hogy teljesen nyíltak voltunk” – mondta Rahul Kadakia, a Christie’s nemzetközi ékszer üzletágának vezetője a Reutersnek. “Ezt a gyűjteményt a maga identitásában, Horten néven áruljuk. Nem névtelen gyűjteményként adjuk el.”

Zsidó szervezetek is kapnak belőle?

A Christie’s azt mondta, hogy végső bevételéből “jelentős mértékben” járulnak majd hozzá a zsidó szervezetek munkájához a holokausztkutatás és -oktatás terén, de összeget nem közölt.

“Természetesen nem törölhetjük ki a történelmet” – mondta Max Fawcett, a genfi Christie’s ékszerosztályának vezetője. “De reméljük, hogy az eladásból befolyt összeget jó dolgokra tudjuk fordítani.”

A zsidó szervezetek azonban tiltakoznak

Tova Dorfman, a Cionista Világszervezet elnöke kijelentette: szégyenletes, hogy a Christie’s Aukciós Ház úgy döntött, hogy eladja a zsidóktól a holokauszt idején elkobzott vagyonból lett ékszerkollekciót. A Heidi Horton ékszerekhez vér tapad.

“A Cionista Világszervezet támogatja a Holokauszt Túlélők Szervezetét, az USA-t és más szervezeteket, amelyek jogosan követelik, hogy a Horten Alapítvány és a Christie’s a Horten ékszergyűjtemény eladásából származó haszont a kifosztott családok kártalanítására használják” – írta a Cionista Világszervezet közleményében. “A nácik az európai zsidóktól több milliárd dollár értékű készpénzt, lakást, üzletet és személyes tárgyat vettek el. Sok esetben a náci rezsim vagy munkatársaik által ellopott zsidó vagyont soha nem adták vissza, és a károsultak nem kaptak kártérítést.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp