Lakat alá került Slomó

Börtönbe csukták gyermekrablás vádjával a szektavezér rabbit 1994-ben az Egyesült Államokban. Slomó Helbrans két évvel később szabadult. Ekkor vette kezdetét a Lev Tahor nevű zsidó szekta nagy utazása.

A kontinenseken és évtizedeken átívelő valós történet a Gólem Ifjúsági Társulat előadásában látható a Gólem Színházban. A társulat több hónapnyi kutatómunka után, improvizációik alapján állította össze a megrázó, fekete humorú előadást.

Fotó az előadásból. Készítette: Hirling Bálint

  Lev Tahor – Tiszta Szív

– dokumentumdráma igazságok és hazugságok alapján –

“1962. november 5-én Jeruzsálemben megszületett a Megváltó. Vagy legalábbis Shlomo Helbrans, wannabe* Messiás, a Lev Tahor (Tiszta szív) nevet viselő zsidó szekta (jajj jajj, akarjuk mondani, vallási közösség) későbbi megalapítója, a tálibok barátja, tévedésből letartóztatott gyerekrabló, csodarabbi, titkosügynökök által üldözött menekült, férj, apa, legjobb férj, legjobb apa, legjobb zsidó; maga a tiszta szív. Tiszta szívét vitte magával Izraelből Amerikába, Amerikából Kanadába, Kanadából Guatemalába, Guatemalából Mexikóba, Mexikóból a sírba. Aztán a fia, Nachman visszavitte a szívet Guatemalába. Reméljük, nem szó szerint… Bár nehéz elhinni, de előadásunk egy valós eseményeket feldolgozó dráma; korabeli dokumentumok, a túlélők és jelenleg is aktív tagok interjúi, újságcikkek, periratok és bírósági vallomások alapján, a társulat tagjainak improvizációiból összeállított abszurd, egyszersmind ijesztő utazás egy ember elméjébe. Csak saját felelősségre kísérjetek el minket ezen az úton.

*„lekicsinylő kifejezés azokra, akik elszántan törekednek olyanná válni, amihez képességeikkel, jártasságukkal, illetve tudásukkal gyakorlatilag nem érhetnek fel.” (szomagyarito.hu)”

Alkotók: BAGOLY ANDRÁS, DAJKA SZÚRA SZERÉNA, ERBSZT ANNA, FALUSI CSENGE, KALMÁR EMMA, KEREKES MÁRTON, LENDVAI PÉTER, MACH MÁTÉ, NÉMETH VIRÁG, PÁLI SZABOLCS, SEFEL REBEKA, URMAI BLANKA.

Az előadást április 28-án mutatta be a társulat, amely az évadban utoljára JÚNIUS 1-jén lesz látható.

Jegyek es további információk: https://golemkozpont.jegyx1.hu/eloadas/2228/lev-tahor—tiszta-sziv

Az előadás plakátja.
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp