Közigazgatási bírósághoz fordultak az ortodox hitközség kiszorított vezetői

“Ezért a botrányos hitközség-foglalásért mindenekelőtt a Chabad/EMIH három magyarországi rabbiját terheli felelősség”, írják közleményükben. Nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a mai napon.

Alább a MAOIH közleményét tesszük közzé:

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) jelenleg egy példátlan, csalárd, rossz szándékú hitközség-foglalás szenvedő alanya. Ezen akció mögött a Chabad helyi fiókintézménye, az EMIH áll. Ez a puccs, amelyet a MAOIH rabbinikus bírósága mellett világszerte számos más rabbinikus testület és autoritás is elítélt és megtiltott, csak és kizárólag kormánypolitikusok támogatását élvezi, Magyarországon és Izraelben. Ezt a nyilvánvalóan jogellenes lépést a magyar hatóságok egy múlt héten közölt döntésükkel jóváhagyták.

Ezt a döntést, amely nemcsak törvénytelen, de szöges ellentétben áll a be-nem-avatkozás elvére épülő magyar egyházpolitikával is, közösségünk, a MAOIH elutasítja. Az összes szóba jöhető jogorvoslati lehetőséggel élni fogunk.

Deutsch Róbert

Ezért a botrányos hitközség-foglalásért mindenekelőtt a Chabad/EMIH három magyarországi rabbiját terheli felelősség: Köves Slomó rabbit, az egész ügy kitervelőjét; sógorát, Oirechman Smuel rabbit, akit a fantom-tagság főtitkárrá választott; illetve Oberlander Barukh rabbit, kettejük atyamesterét, aki mind a mai napig hallgatólagosan támogatja a szervezkedők gyalázatos ténykedését.

Közösségünk tagjainak legnagyobb megdöbbenésére a Keszler Gábor új „elnök” által vezetett Chabad/EMIH klikk 2023. május 4-én éjfél körül a hitközség Kazinczy utcai épülettömbje felett átvette az irányítást. Ez pedig történt annak ellenére, hogy alig néhány órával korábban a felek írásban megegyeztek arról, hogy tartózkodnak minden további lépéstől, amíg a közigazgatási bíróság döntést nem hoz a hatósági határozat végrehajtásának felfüggesztésére irányuló, Deutsch Róbert által benyújtott kérelem tárgyában.

Az átvételt követően, a MAOIH állítólagos új elnökének utasítására, a MAOIH munkatársait nem engedték be a munkahelyükre és nem tudták a munkájukat felvenni.

Közösségünk továbbra is mereven ellenzi ezt a jogellenes és botrányos hitközség-foglalást, amelyet az a Chabad/EMIH hajtott végre, amelynek semmiféle köze nincs a magyar orthodox zsidóság évszázados hagyományaihoz. Minden szükséges jogi lépést megteszünk.

Jelen pillanatban a hitközség törvényes vezetése (Deutsch Róbert elnök és Zev Paskesz főtitkár) a közigazgatási bíróság döntését várják.

A közigazgatási perrendtartás érvényes szabályai szerint 15 nap áll a bíróság rendelkezésére, hogy elbírálja a hatósági döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet. Ennek kimeneteléről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp