Izrael bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe

A Noa Kirel által előadott Unicorn című dal megmérkőzhet a szombati fináléban.

Izrael biztosra akart menni az idei Eurovíziós Dalfesztiválon azután, hogy tavaly nem sikerült a döntőbe jutás. Ezért a jelenleg egyik legnagyobb izraeli popsztárt, Noa Kirelt választották ki a feladatra, hogy képviselje az országot a Kan közszolgálati médiaszolgáltatón keresztül.

Noa Kirel az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjében

Kirel Unicorn (Unikornis) című dalát már idén márciusban bemutatták, a fogadóirodák pedig a 7. helyre tippelték befutónak. Ennek megfelelően a kedd esti első elődöntőben a közönség szavazatai alapján az izraeli dal bejutott a szombati fináléba.

Kirel néhány órával azután lépett színpadra, hogy Izrael hadműveletet indított a Gázai övezetben, ami miatt egyesek attól tartottak, hogy a negatív fejlemények befolyásolhatják az esélyeit, tekintve, hogy a versenyen a szavazások mindig is átpolitizáltak voltak.

A verseny előtt Kirel nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy

„a biztonság a legfontosabb dolog jelenleg, és remélem, hogy a verseny felvidítja Izrael polgárait. A szívem velük van, és mindent megteszek, hogy Izrael népe büszke legyen rám”.

Idén az Eurovíziós Dalfesztivált a háború sújtotta Ukrajna helyett Liverpoolban rendezik meg. Magyarország 2020 óta nem vesz részt a dalversenyen.

Izrael viszont igen, és 1973 óta négyszer meg is nyerte a dalfesztivált: 1978-ban Izar Cohen A-ba-ni-bi című dalával, 1979-ben a Milk and Honey formáció Hallelujah című dalával, 1998-ban Dana International Diva című dalával, 2018-ban pedig Netta Barzilai Toy című dalával. Tavaly Izrael – amelyet Michael Ben David énekes képviselt – 2014 óta először nem jutott be a döntőbe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp