Magyar delegáció találkozik Netanjahuval a jövő héten Izraelben

Ez lesz az első hivatalos magyar látogatás az új izraeli kormány beiktatása óta.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a jövő héten küldöttet küld Izraelbe, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és más magas rangú tisztségviselőkkel tárgyaljanak. A magyar delegációt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vezeti majd, és beszédet fog tartani az Izraeli Külkapcsolatok Tanácsánál.

Gulyás lesz az első magyar tisztviselő, aki Izraelbe látogat az új keményvonalas kormány beiktatása óta. Netanjahut és Orbánt régóta szoros kapcsolat fűzi egymáshoz.

Budapest az elmúlt években Jeruzsálem legkiválóbb támogatója volt az Európai Unióban, írja a The Times of Israel, és számos esetben megakadályozta, hogy az izraeli politikát kritizáló nyilatkozatok szülessenek az EU-ban. Például 2020-ban Magyarország volt az egyetlen olyan ország, amely nyilvánosan nem emelt szót Izrael azon terve ellen, hogy egyoldalúan annektálja Ciszjordániát.

Miután Netanjahu jobboldali vallási tömbje tavaly megnyerte a parlamenti választásokat, Orbán a Twitteren azt írta: „Micsoda nagyszerű győzelem Benjamin Netanjahu számára Izraelben! A nehéz időkben erős vezetőkre van szükség. Üdv újra!” Csatolt egy képet, amelyen Netanjahu új emlékiratát tartja kezében.

Ismét előtérbe került a két ország közötti összehasonlítás, amikor Netanjahu új kormánya olyan javaslatokat kívánt előterjeszteni, amelyek korlátoznák az izraeli igazságszolgáltatás hatalmát, hasonlóan ahhoz, amit Orbán az elmúlt évtizedben szorgalmazott Magyarországon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp