Zsidó ápolónő tartotta elsőként a karjában az újszülött Károly királyt

A Kindertransporttal érkezett Nagy-Britanniába, később pedig ott volt a Buckingham-palota zeneszobájában Károly születésénél.

1939 július 5-én két berlini zsidó nővér – Ingelore (15) és húga, Marion (11) Czarlinski – megérkezett Harwichba, egy essexi kikötővárosba a Kindertransporttal. Mindössze kilenc évvel később Ingelore (ma Susan) volt az első ember a világon, aki a karjában tartotta a leendő Károly királyt.

Susan ápolónőnek készült. Munkát kapott Sir William Gilliatt szülésznél, akit a fiatal Erzsébet hercegnő választott ki első babája születéséhez, akit császárral hozott a világra.

Ingelore vagyis Susan Czarlinski

Marion ezt írta a Zsidó Menekültek Szövetsége magazinban 2005. szeptemberében: „1948. november 14-én meghívtam a nővéremet teára a claphami lakásomra. Megcsörrent a telefon, és egy hivatalos hang arra kérte, hogy azonnal hívjon fel egy Whitehall-számot. Nem sokkal ezután jött érte egy autó. Amikor megérkezett a Buckingham-palotába, a főnővér Sir Williamnek segített a műtétben, Susan pedig Fülöp herceggel várakozott, aki elmondta neki, hogy azokra a gyönyörű görög lányokra emlékezteti, akiket fiatal korában ismert. Végül Susant behívták a szülőszobába, és odaadták neki Károly herceget, hogy vigyázzon rá addig, amíg a nagymamája, az anyakirálynő el nem veszi tőle.”

Károly este 21.14-kor született a palota műtővé alakított zeneszobájában. Súlya 3,45 kg volt. Sir John Peel szülész és Helen Rowe szülésznő is jelen volt, írja a Jewish News.

Marion elmagyarázta, hogy Susant azért választották erre a szerepre, mert nem csak egy elhivatott nővér volt, hanem hihetetlenül diszkrét is. Valójában annyira diszkrét, hogy két lánya, Rebecca és Debra semmit sem tudtak anyjuk fontos szerepéről a leendő király életében egészen addig, amíg őt és apjukat meg nem hívták Anna hercegnő esküvőjére 1973-ban. „Természetesen meglepődtünk és nagyon kíváncsiak voltunk hogy miért hívták meg a szüleinket egy királyi esküvőre, ezért anyánk leültetett minket és elmagyarázta” – mondja Debra.

Susan 1994-ben halt meg, így amikor Károly herceg 2005. július 5-én fogadást adott a Clarence House-ban a Kindertransport gyermekek számára, Marionnak egyedül kellett mennie. „Mondtam neki, hogy szerencsém volt, hogy 66 évvel korábban érkeztem Angliába, de a húgom még szerencsésebb, mivel ő volt az első ember a világon, aki a kezében tarthatta” – írta Marion.

A Kindertransport-nak állított emléktábla Harwich-ban
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp