Heisler András: Amit az EMIH tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn

A Mazsihisz elnöke a Facebookon fejtette ki véleményét a MAOIH vitatott vezetésváltásával kapcsolatban.

„Amit a chabad lubavicsi identitású EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn”

– írja Facebook-bejegyzésében Heisler András, a Mazsihisz elnöke a MAOIH vitatott vezetőváltásával kapcsolatban.

 

A poszt szerint a „Magyar Autonom Izraelita Hitközség (MAOIH) bekebelezése a többszáz éves magyar ortodox hagyományok felszámolását jelenti. Az EMIH területfoglaló akciója háborús állapotokat hozott létre: a hagyományos ortodox közösség tagjai 80 évvel a világégést követően szent tekercseiket, a Tóráikat és a szent szövegeket tartalmazó könyveiket próbálják az EMIH rablása elől menekíteni.”

„Mindeközben az EMIH kíméletlenül, azonnal zárolta a MAOIH számláit, rendőri segédlettel behatolt és fizikailag is elfoglalta a világ ortodox mozgalmaiban emblematikus helyszínnek számító Kazinczy utcai zsinagógát” – olvasható Heisler András bejegyzésében, amely így folytatódik:

„Az EMIH által szabálytalanul, vélhetően csalással megválasztott új elnök méltatlan ahhoz, hogy bármilyen zsidó közösség vezetője legyen. Az elmúlt esztendők során gyűlöletkeltésével, aljas indokból elkövetett rágalmazásaival a zsidóságon belül megvetett személlyé vált. Erre a gyalázatos feladatra – nem véletlenül – az EMIH csak ilyen embert találhatott” – írja a Mazsihisz elnöke.

Éjszaka foglalta el az EMIH-közeli új vezetés az ortodoxok Kazinczy utcai központját

A régi vezetést, amely jogtalannak tartja az új elnökség megválasztását péntek reggel már nem engedték be az épületbe. Csütörtökön este rendőri támogatással nyittatták ki a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) lelakatolt központját, számolt be a 24.hu.

„A magyar kormány állásfoglalása az új MAOIH képviselet elismerésével minden tisztességes zsidó embert megdöbbentett – pedig ez logikus folytatása az eddigi gyakorlatnak”

– írja Heisler, aki szerint „az EMIH a NER részeként olyan kiváltságokban és védettségben részesül, ami mára teljesen kontrollnélkülivé tette őket. Az összefonódás egyértelmű. Az EMIH zsidó oldalról mindenhol, mindenben igazolja a kormány bármilyen zsidósággal kapcsolatos cselekedetét. Félrevezeti a világot, ha kell csúsztat, ha kell hazudik, sajtója fake news kampányokat indít a Mazsihisz vezetői ellen.”

„Az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad! A kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket erősít a független Mazsihisz képviselettel szemben”

– hangsúlyozza a Mazsihsz elnöke.

„Zsidó temetők megújítása, zsinagóga rekonstrukciós program, Izrael barátság, emelkedett hangulatú megemlékezések, fizikai biztonság. E díszletek között a magyar zsidóság szétverése, hagyományaink és függetlenségünk megszüntetése zajlik” – véli az elnök.

„Legyen szervilizmus mindenek felett! Ez a kormányzati elvárás a Mazsihisz vasárnap megválasztandó új elnökétől is. Volt már ilyen a történelmünkben. Akkor, a zsidók kemény szavakkal elítélték az életéért küzdő Izraelt. Volt már ilyen, akkor a zsidó tradíciókat a családok életéből kiűzték. A május 14-i Mazsihisz választáson arról fogunk dönteni, akarjuk-e ezt újra” – hívja fel a figyelmet Heiselr András a közeli választás fontosságára.

„Ma a zsinagógáinkban félelem uralkodik. Félelem a jövőtől, a teljes bizonytalanságtól. Ha nem leszünk erősek, diaszpóránk lassan széthull és elveszik őseink öröksége. S a gyalázatot követően az EMIH majd magában tombolhat. Ebben azonban tévednek. Mai gyarapodásukkal csak majdani zuhanásuk mélységét növelik. S ha bajban lesznek, ahogy jöttek, úgy fognak innen elmenni és nem hagynak mást csak a rombolást és az űrt” – figyelmeztet a Mazsihisz elnöke, aki a következőképpen zárja írását:

„Nekünk nincs más választásunk, egymás felé fordulva a Mindenhatóhoz kell imádkoznunk. Elmenni zsinagógáinkba és a hétköznapokat meg »lemerülni és kibekkelni« – ahogy egykoron Antal József miniszterelnök mondta. Szomorúak vagyunk!”

Vallási bíróság tiltása ellenére választottak új vezetést a MAOIH élére

Többen az EMIH és az ortodoxok egyesítésének előkészítését látják a régi vezetőség lecserélésében. „Hitközségünk függetlenségét az utóbbi évek, hónapok során folyamatos, súlyos támadások érték egy nagyobb és nemzetközileg befolyásosabb zsidó szervezet részéről” – olvasható a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyhez egy jeruzsálemi vallási bíróság (Bét Din) felfüggesztő és tiltó végzését is csatolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp