Éjszaka foglalta el az EMIH-közeli új vezetés az ortodoxok Kazinczy utcai központját

A régi vezetést, amely jogtalannak tartja az új elnökség megválasztását péntek reggel már nem engedték be az épületbe.

Csütörtökön este rendőri támogatással nyittatták ki a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) lelakatolt központját, számolt be a 24.hu. A Kazinczy utcai zsinagóga és az azt körülvevő épülettömb bejáratát a hitközség régi vezetése azután lakatolta le, hogy kiderült, a kormány a vitatott körülmények között megválasztott, és a Köves Slomó vezető rabbi által irányított EMIH-hez kötődő új elnököt nyilvánította a MAOIH legitim vezetőjének.

Keszler Gábor és a rendőrök a Kazinczy utcai zsinagóga előtt (Fotó: 24.hu)

A 24.hu információi szerint Keszler Gábor, az új elnök, azt követően hatolt be az épületbe, hogy valaki a helyszínre hívta a rendőrséget. Deutsch Róbert, a MAOIH eddigi elnöke a lapnak azt mondta, a rendőrök betörés gyanúja miatt kinyittatták a főkaput, amit Keszlerék kihasználtak, és behatoltak az épületbe.

Ezt követően hosszas vita után jegyzőkönyvbe vették, hogy Deutsch és a MAOIH régi vezetése addig nem hajlandó átadni az ingatlanokat, amíg az elnökség sorsával kapcsolatban független bírósági döntés nem születik. A jegyzőkönyv aláírását követően mindenki elhagyta az épületet, és újra lezárták a főkaput.

Deutsch elmondása szerint azonban a rivális csapat az éjszaka folyamán visszament, és elfoglalta a teljes épülettömböt, őt és munkatársait pedig péntek reggel már nem engedték be a hitközségi irodákba.

Lakatokkal védik az ortodoxok Kazinczy utcai központját, miután a kormány bejegyezte az EMIH-közeli vezetőket

A MAOIH régi vezetősége bírósághoz fordul a helyettes államtitkár döntése miatt. Már megjelent a kormány egyházi nyilvántartó rendszerében, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) új elnökét Keszler Gábornak, az új főtitkárt pedig Oirechman Shmuelnek hívják. Az erről szóló döntést tegnap hozta meg Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a régi vezetőség tiltakozása ellenére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp