Lakatokkal védik az ortodoxok Kazinczy utcai központját, miután a kormány bejegyezte az EMIH-közeli vezetőket

A MAOIH régi vezetősége bírósághoz fordul a helyettes államtitkár döntése miatt.

Már megjelent a kormány egyházi nyilvántartó rendszerében, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) új elnökét Keszler Gábornak, az új főtitkárt pedig Oirechman Shmuelnek hívják. Az erről szóló döntést tegnap hozta meg Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a régi vezetőség tiltakozása ellenére.

Vallási bíróság tiltása ellenére választottak új vezetést a MAOIH élére

Többen az EMIH és az ortodoxok egyesítésének előkészítését látják a régi vezetőség lecserélésében. „Hitközségünk függetlenségét az utóbbi évek, hónapok során folyamatos, súlyos támadások érték egy nagyobb és nemzetközileg befolyásosabb zsidó szervezet részéről” – olvasható a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, amelyhez egy jeruzsálemi vallási bíróság (Bét Din) felfüggesztő és tiltó végzését is csatolták.

A nemrég még BZSH elöljáróként tevékenykedő Keszlert és az EMIH csengelei kóser vágóhídját irányító Oirechman rabbit egy olyan közgyűlésen választották meg idén februárban, amelyet a MAOIH eddigi vezetői, Deutsch Róbert elnök és Somlai Tamás (Zeév Paskesz) főtitkár jogszerűtlennek tart. Szerintük az új vezetőket egy olyan tagság választotta meg, amely érvénytelen módon lett felvéve, többségük az EMIH vágóhídjának izraeli alkalmazottai. Az ortodox vezetők egy jeruzsálemi vallási bíróság (Bét Din) felfüggesztő és tiltó végzését is felmutatták az ügyben.

Fürjes helyettes államtitkárt valószínűleg nem hatotta meg a vallási bíróság végzése, hiszen ő is ott volt főnökével Soltész Miklóssal, valamint Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával és Oirechman Shmuellel együtt Izraelben, ahol helyi lapok szerint Soltész államtitkár a belzi rebbe áldását kérte az EMIH és a MAOIH egyesítésére.

Az ortodoxok eddigi vezetősége szerint jogszerűtlen volt az új vezetők megválasztása

A MAOIH honlapján megjelent nyilatkozat szerint továbbra is Deutsch Róbert az ortodox hitközség elnöke. A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) honlapján jelentett meg nyilatkozatot Deutsch Róbert és Somlai Tamás (Zeév Paskesz), akik ez idáig a hitközség elnökeként, illetve főtitkáraként működtek. A napokban viszont olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a MAOIH közgyűlése leváltotta a fenti vezetőket.

Keszler és Oirechman rabbi bejegyzésének hírére Deutsch Róbert közleményben reagált a MAOIH oldalán. Ebben tudatta, hogy lakat került a Kazinczy utcai Zsinagóga és Orthodox Központ kapuira.

 

Mint írja:

„Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár – számunkra döbbenetes és érthetetlen módon – nem fogadta el Hitközségünk Közgyűlésének legitim döntését és a deklaráltan EMIH kötődésű, – nem mellesleg eltiltás alatt álló – személy és köre hamis akciója mellett döntött.”

A közlemény szerint a MAOIH régi vezetősége nem nyugszik bele a döntésbe és felfüggesztő végzést kér az ügyben, valamint

„a bíróságra visszük az Orthodoxia megmentésének szent ügyét”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp