A nácik által elrabolt könyveket kapott vissza a Rabbiképző könyvtára

A most visszaszolgáltatott 17 kötet között négy darab 16. századi, nagy értékű héber könyvritkaság is található.

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárából származó, a II. világháború során a nácik által elrabolt könyvek visszaadására került sor a A Heidelbergi Zsidó Tanulmányok Központja (HFJS) jóvoltából és szervezésében. Az or-zse.hu beszámolója szerint a németországi intézmény saját elhatározásából kereste meg és vette fel a kapcsolatot a könyvek egykori tulajdonosával, hogy visszaszolgáltassa azokat.

Fotó: or-zse.hu

Az egykori Rabbiképzőből több ezer könyvet raboltak el Magyarország 1944. március 19-i megszállását követően Adolf Eichmann utasítására. Ebből a gyűjteményből közel 3000 kötet – miután a háború végén a Prágai Zsidó Múzeumba került – 1991-ben Schweitzer József közbenjárására visszakerült a Rabbiképzőbe.

A most visszaszolgáltatott 17 kötet között olyan 16. századi, nagy értékű héber könyvritkaság is található, mint Maimonidész Misné Torá című művének négykötetes kiadása Jószéf Káró kommentárjával.

Fotó: or-zse.hu

Az OR-ZSE honlapján megjelent tudósítás megemlíti, hogy a HFJS könyvtári gyűjteményének kiépítése során számos hagyatékból és felajánlásból származó gyűjtemény is az egyetem birtokába került. A német állam által létrehozott Elveszett Művek Alapítvány, valamint a Lili és Michael Sommerfreund Alapítvány támogatja azt a kutatást, amely a nemzetiszocializmus idején eltulajdonított könyvállomány eredetét kutatja.

A könyvek visszaszolgáltatását célzó esemény kapcsán a két intézmény képviselői megbeszéléseket folytattak az egyetemeink közötti jövőbeli együttműködés lehetőségeiről. Közös kutatási projektek, tudományos együttműködés, illetve az EU által finanszírozott Erasmus+ keretében megvalósuló hallgatói és oktatói mobilitások keretében megvalósuló együttműködés gazdagíthatja mindkét intézmény munkáját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp