Vágó István 30-35 éves korában tudta meg, hogy zsidó

Váratlanul, 74 éves korában elhunyt Vágó István népszerű tévés műsorvezető, aki egész életében ateistának vallotta magát.

Vágó István 1949-ben született Budapesten, édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Békéscsabai édesanyját a második világháborúban zsidó származása miatt családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan Vágó nagyapja, dédszülei és testvéreik már nem tértek vissza.

Munkássága

A Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőbe 1975-ban jelentkezett, a döntő után Vitray Tamás a felajánlotta neki a Van benne valami című barkochbajáték vezetését. Azóta több vetélkedőjátékot is vezetett a Magyar Televízióban, később a kereskedelmi televíziókban is kipróbálta magá

Vágó számos nyelven beszélt, sokan ismerték a Grétsy Lászlóval közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsorból is, amely 1987-től 1997-ig futott. A nyelvművelő műsor 500. adása alkalmából 1997 januárjában nívódíjat kapott.

Egy 2014-es nagyinterjúban ateista meggyőződéséről is beszélt, ő volt az alapítója a Szkeptikus Társaságnak. Ugyanebben az évben önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az Együtt-PM és az “Európai Föderalisták” közös jelöltjeként indult önkormányzati képviselőjelöltként. 2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba, 2020-2023 között az országos elnökség tagja volt, ahonnan idén távozott. 2023-ban Új Köztársaságért Díjjal tüntette ki a Demokratikus Koalíció pártalapítványa.

Édesanyja és zsidósága

2013-ban együtt lépett fel egy vidéki rendezvényen az édesanyjával, Vágó Györgynével, Vera néninvel, aki elmesélte, annak idején nem örült a férje családja, hogy zsidó lányt vesz el a háború után. Így végül őt is megkeresztelték.

„Nem akartam a családomat az emlékeimmel terhelni, de amióta változik a világ és megint éled az antiszemitizmus, azóta ismét zsidónak érzem magamat. Én mindig olyan nagy magyarnak vallottam magamat, de az antiszemitizmus megint zsidóvá teszi az embert. Apám soha nem járt templomba, nem kaptam vallásos nevelést. Akkor ment el először, amikor bejött az első zsidótörvény. Azt mondta: ha üldözik, akkor vállalom” – mesélte Vera néni a vaci-naplo.hu szerint.

Vágó István a rendezvényen elmondta: 30-35 éves lehetett, amikor az anyukája úgy döntött, elmeséli a vele történteket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp