A náci könyvégetésre emlékezik Fischer Iván májusi estje a Rumbach zsinagógában

Emellett egy általános iskolás diák tanítja meg a közönséget egy héber betűre a Lauder Iskolával együttműködve.

Folytatódnak az OMIKE és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjei a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában május 9-én és június 8-án.

A világirodalom jelentős művei tűntek el a polcokról

A május 9-i esten a zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut, ezúttal a Goethe Intézet támogatásával emlékeznek az 1933. május 10-i náci könyvégetésre Bertolt Brecht, Esther Dischereit és Babits Mihály írásaival.

1933-ban Hitler hatalomrajutásával Goebbels nekilátott a “német szellem ellen való” írók és műveik listába szedésének. A világirodalom jelentős művei tűntek el a könyvtárak polcairól, neves professzorokat fosztottak meg katedráiktól, Thomas Mannt is kizárták a költészeti akadémiáról.

Országszerte szerveztek könyvégetéseket, amelyek május 10-én érték el a drámai csúcsot, amikor Berlinben, a Humboldt Egyetem tövében hatalmas tömeg várta a 20 ezer könyv tűzbe vetését. Marx, Heinrich Mann, Erich Kastner, Freud, Remarque, Brecht vagy éppen Carl von Ossietzky írásainak hamuvá válásához SA és SS kórusok zenét is szolgáltattak.

A “tűzbe vetettek” közül Kästner saját szemével nézte végig könyveinek elégetését az esős barbár estén, az írót fel is ismerték a tömegben, de nem esett bántódása. “A következő 12 évben csak azon ritka alkalmakkor láttam műveimet, amikor külföldön jártam.

Különös érzés betiltott írónak lenni, aki nem látja többé könyveit a polcokon és a könyvesboltok kirakatában. A hazája egyik városában sem. Még a szülővárosában sem. Még karácsonykor sem, amikor németek sietnek a behavazott utcákon, hogy beszerezzék a karácsonyi ajándékokat” – emlékezett vissza Kästner.

A szövegeket Takács Nóra Diána, Bíró Kriszta és Hajduk Károly olvassák fel. A zenei programban a Fesztiválzenekar művészei mellett zongorán közreműködik a színházi világból jól ismert zeneszerző, Darvas Ferenc, fia, a szintén zeneszerző-zenész Darvas Kristóf pedig harmonikázik majd.

Héberül is tanulhatunk

Újdonság, hogy az OMIKE együttműködik a Lauder Javne Iskolával a „nap betűje” programról, melynek keretében minden koncerten egy általános iskolás diák tanítja meg a közönséget egy héber betűre.

A kezdeményezésről Fischer Iván így nyilatkozott: „Analfabéták vagyunk, hiszen azóta, hogy valamelyik ősünk kilépett a vallásos életből, nem tanultunk héberül olvasni. Most minden koncerten megismerkedünk egy-egy betűvel. A héber betűk sokkal többek, mint egyszerű hangzók: például számok is, sőt, gyakran misztikus értelmük van. Ezeket Zeitler Ádám rabbijelölt, a Lauder szülői közösségének vezetője ismerteti meg a közönséggel, egy lauderes kisdiák pedig megtanít minket a betűk írására, olvasására.

Az OMIKE koncertjei többek, mint egyszerű hangversenyek: ide a kultúrára éhes embereket várjuk, akik most, mikor elönt minket a mesterséges intelligencia szörnyű világa, meg szeretnék őrizni, sőt fejleszteni szeretnék az emberi intelligenciát.”

Jegyvásárlás a május 9-i programra itt.

Jegyvásárlás a június 8-i programra itt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp