Az antwerpeni ortodox gyémántnegyed titkaiba avat be a Netflix új sorozata

A film már a magyarországi platformon is elérhető.

A Rough Diamonds – Csiszolatlan gyémántok – című sorozat középpontjában egy haredi ortodox család áll, amely üzletet működtet Antwerpen híres gyémántnegyedében. Belső családi feszültségek, üzleti küzdelmek elevenednek meg a nézők számára, főszerepben egy férfival, aki 15 éves korában hagyta el a haredi világot, majd visszatér Antwerpenbe.

Az elmúlt évtizedig Antwerpenben zajlott a világ éves csiszolatlan gyémántkereskedelmének több mint 80%-a, és ennek nagy részét a haredi ortodox zsidók uralták.

város évszázadokon keresztül nagyszámú zsidó lakosságnak adott otthont, miután sok zsidót fogadott, akik a 15. században az inkvizíció nyomán elhagyták Spanyolországot és Portugáliát, köztük sok gyémántkereskedőt, akiket eltiltottak a más iparágakban való munkavégzéstől. Bár a közösséget megtizedelte a holokauszt, 2018-ra Antwerpen legalább 20 000 zsidónak adott otthont, akik közül sokan haredi ortodoxok voltak.

Az elmúlt években azonban az indiai családok az antwerpeni gyémántipar háromnegyedét átvették.

A „Csiszolatlan gyémántok”-at flamand, jiddis, valamint francia és a angol nyelven forgatták. Az alkotótársak, Rotem Shamir és Yuval Yefet, a „Fauda” című izraeli katonai thrilleren dolgoztak együtt. Azt mondták a Times of Israelnek, hogy „sok tanácsadót és fordítót” kellett igénybe venniük, miközben a műsoron dolgoztak. hat év alatt.

„Nem vagyunk sem ultraortodox hátterűek, sem belga származásúak. Valahogy el kellett merülnünk ebben a világban, hogy eleget tudjunk róla” – mondta Yefet.

A sorozat főszereplőjét, Noah Wolfsont Kevin Janssens, egy Belgiumban népszerű nem-zsidó tévészínész játssza. A Wolfson család körülbelül felét zsidók játsszák – mondta Pieter Van Huyck producer.

“Szeretnénk a lehető leghitelesebb módon ábrázolni egy normális haszid családot, de természetesen ez egy olyan család, amelyik bajban van, így ez egy nem normális helyzet, amelyet túl akarnak élni” – mondta.

„Nem volt könnyű olyan zsidó színészeket találni, akik ismerik ezt a sajátos életmódot, így zsidó és helyi flamand színészeket vegyesen kértünk fel a szerepekre, akiket coachok tanítottak a zsidósággal kapcsolatos ismeretekre.”

A New York-i gyémántnegyedben élő zsidók már reflektorfénybe 2019-ben az „Uncut Gems” című drámában, Adam Sandler főszereplésével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp