Zsidó hitközség alapítását tervezik Egerben

Az Egri Zsidó Kulturális Egyesület szeretné feléleszteni az egykoron virágzó zsidó szellemiséget, kulturális és vallási életet, amely a hevesi megyei városban működött a holokauszt előtt.

Zsidó hitközséget alapítana Egerben az Egri Zsidó Kulturális Egyesület, közölte az Eger TV riportjában Radó István, a szervezet elnöke, aki Markovics Zsolttal, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbijával dolgozik ennek megvalósításán.

Radó a helyi tévének nyilatkozva elmondta, hogy az egri zsidóság létszáma még a fél százalékát sem éri el a város lakosságának. Ennek ellenére egy kulturális megjelenést, majd egy szerény hitközségi megjelenést szeretnének előkészíteni. Az egyesület elnöke hozzátette, az Egri Főegyházmegyével is jó kapcsolatot ápol a szervezet, a katolikus egyházközség helyet is biztosítana a helyi zsidó gyülekezetnek.

Markovics Zsolt az Egri TV beszámolója szerint örömmel vállalta el az egri gyülekezet vallási felügyeletét. „Ez egy fantasztikus dolog, hogyha néhány évtized elteltével egy vidéki városban van néhány tucat ember, aki újból szeretne létrehozni egy hitközséget, újból szeretne közösségi életet” – nyilatkozta a főrabbi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp