Bankkártyalehúzóval érkeznek haszid koldusok Bodrogkeresztúrra

“Nem minden zsidó ért a pénzhez” – mondja egy haszid kéregető.

A legenda szerint minden évben április 23-án éjjel jelenik meg a csodarabbi szelleme a sírnál, s teljesíti az emlékezők kívánságait. Ilyenkor három napig hömpölyög itt a tömeg, a haszidok imádkoznak, kis cetlikre írják a kívánságaikat s dobják be a cédulákat a csodarabbi síremlékéhez.

A helyszínen az étkezés ingyenes, de támogatást elfogadnak. A Blikk szerint bár nincs kimondva, de 100 dolláros (34 ezer forintos) adománynál nem illik kevesebbet adni. Az egydolláros bankóknak is nagy a keletje. A zarándoklatra ugyanis haszid koldusok is érkeztek, leginkább Európa keleti részeiből – némelyik bankkártyalehúzóval, hogy minden lehetőség meglegyen az adakozásra.

A fehér sapkás imádkozók markukban pénzköteggel szólítják le a zarándokokat dollárt kérve, a haszidok meg fizetnek, hiszen a csodarabbi önzetlenségének emléke ezt kívánja meg tőlük.

– Én is haszid vagyok, sajnos nem minden zsidó ért a pénzhez, nem szégyellem, kéregetek – mondta az ukrán Misa. – Sok koldus ezért nem engedi hogy fényképezzék, mert szégyen, de hát ilyen a világ. 5-600 dollárra számítok a csodarabbi évfordulójának hetén, ebből két hónapig is elélek majd, nekem így segít a rabbi adományozói hírének emléke.

Kapcsolódó cikkünk:

A magyar csodarabbi a mai napig az adakozás és a jótékonyság szimbolikus figurája

Mintegy 30-40 000 ortodox zsidó érkezett hazánkba, hogy megemlékezzen a világhírű magyar származású rabbiról. A héber naptár szerint a Reb Steiner Saje Ijár hó 3-án hunyt el, ami idén április 24-ére esik. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesül Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp