A viharos idők megmutatják, mi mindent építettünk fel Izraelben az elmúlt 75 évben

Isaac Herzog elnök ünnepi üdvözletet küldött a zsidó világnak Izrael Állam függetlenségének 75. évfordulója alkalmából.

Shalom, kedves barátaim a világ minden tájáról! Ahogy Izrael történelmi mérföldkőhöz ér – 75 éves függetlenséghez! –, lehetőségünk van megállni, és hálával gondolkodni a csodára, vagyis arra, hogy a mi zsidó és demokratikus államunk létezik.

Természetesen az ünneplésnek ez az ideje egyben a számvetés pillanata is, amit héberül cheshbon nefesh-nek hívunk, Izrael Állam és a zsidó nép egésze számára. Mint sok demokratikus társadalom szerte a világon, közösségünk Izraelen belül, valamint a diaszpóra zsidó közösségeiben valódi kérdésekkel néz szembe azzal kapcsolatban, hogy kik vagyunk, és mit kívánnánk szeretett országunknak.

Eközben nem szabad elfelejtenünk, hogy mekkora ajándék, hogy feltehetünk kérdéseket identitásunkkal és közös céljainkkal kapcsolatban. Nemrég még csak távoli álom volt, hogy együtt alakítsunk egy országot, és hogy vitatkozhassunk róla. És ez egy áldás, amit nem szabad természetesnek venni.

Tehát kedves barátaim, ezek a viharos idők rávilágítanak arra, hogy mennyi mindent építettünk fel ebben az országban az elmúlt 75 évben, és hogy ez milyen értékes sokak számára. Ez kifejezi az Izraelben és azon túl élő emberek millióinak mélységes törődését, akik számára hazánk nagyon fontos. És éppen az elmélyült gondoskodás az, ami évezredeken át segítette népünket túlélni és boldogulni.

Kedves barátaim, gyűljünk össze ebben a jelentőségteljes pillanatban, hogy megünnepeljük mindazt, amit közösen felépítettünk, és mindazt, amit még fel kell építenünk.

Legyen mindannyiunknak csodálatos Izrael Állam függetlenségének napja! Mindenkinek a legjobbakat kívánja az elnök jeruzsálemi rezidenciájáról. Yom Ha’atzmaut Sameach, barátaim!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp