Csecsemők ezrei tűntek el az izraeli menekülttáborokban az 1950-es években

Az Anyaság című kortárs izraeli előadás az eltűnt és a mai napig ismeretlen helyen tartózkodó gyerekek és az őket kereső édesanyák sorsát dolgozza fel, és április 24-én látható a Bethlen téri Színházban.

Izrael Állam megalakulása után, majd az 1950-es években csecsemők ezrei tűntek el a menekülttáborokban elhelyezett újonnan bevándorolt családokból. Az eltűnt gyermekek szüleinek kétharmada Jemenből vándorolt be Izraelbe. Az

Anyaság című előadás az elrabolt gyermekek szüleinek hosszú éveken át tartó kálváriáját, valamint az ő tragédiájuk és a mai nők, a mai anyák sorsa közötti összefüggéseket mutatja be.

Három bátor nő – Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel – a költészet, a hangok és a mozdulatok segítségével tárják elénk érzéseiket és leplezik le az obskurus ügy hátterét. Az előadás részben Iris Eliya Cohenverse, részben pedig hiteles anyagok, nők, anyák és unokáik vallomásai alapján készült. Néhány tanúvallomásra az Izraeli Állami Levéltárban bukkantak rá. Más vallomásoknak személyes vonatkozásai vannak. Az egyik színésznő például a saját nagymamájától és az édesapjától hallotta a színpadra vitt történetet.

A Hana Vazana-Grunwald által alapított és tíz éve működő Frechot Ensemble kizárólag nőkből álló együttes, amelynek tagjai szenvedéllyel űzik a mesterségüket. Előadásaik elsősorban a hétköznapi emberek világára fókuszálnak. Választott témáik tükröt tartanak a társadalom elé, a hatalom dinamikáját vizsgálják, és a látszólag jelentéktelen momentumokat is jelentőséggel ruházzák fel.

Az előadás április 24-én, 19 órakor Budapesten is látható a Bethlen téri Színházban,

További részleket és jegyvásárlás itt:

https://www.bethlenszinhaz.hu/musor/frechot-ensemble_maternity-anyasag-10-szinhazi-olimpia/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp