A világ egyik legveszélyesebb terroristájának levadászásáról szól a Fauda alkotóinak legújabb sorozata

A Ghosts of Beirut című minisorozat a Hezbollah második emberének számító Imád Mugnije utáni két évtizedes hajtóvadászat történetét meséli el.

A Showtime amerikai televíziós csatorna szerdán közzétette a Ghosts of Beirut (Bejrút szellemei) című új minisorozatának előzetesét, amelyet a nagysikerű Fauda izraeli alkotói, Avi Issacharoff és Lior Raz írtak, közölte a Times of Israel.

A négyrészes sorozat azokon a valóságban is megtörtént eseményeken alapul, amelyek Imád Mugnije, a libanoni Hezbollah terrorszervezet katonai szárnyának vezetője utáni 20 éven át tartó vadászat alatt zajlottak. Mugnije végül 2008. február 12-én, egy damaszkuszi bombarobbanásban vesztette életét, feltételezhetően a CIA és a Moszád közös akciójának következtében.

A Ghosts of Beirut május 19-én kerül majd adásba. A szereplőgárdában több, a Faudából ismert színész is megtalálható, köztük Yaakov Zada Daniel, valamint a fiatal és idősebb Mugnijét alakító Amir Khoury és Hisham Sulliman. A Showtime szerint a négyrészes sorozat „innovatív narratív megközelítést alkalmaz, amelyet mély újságírói kutatás és dokumentumfilmes elemek egészítenek ki”.

2015-ben a Washington Post számolt be arról, hogy az Egyesült Államok segédkezett a robbanószerkezet megépítésében, a CIA emberei pedig a szíriai fővárosban követték Mugnijét, de a robbanást, amely végzett vele, Izraelből, távirányítással indították el.

Mugnije részt vett a Hezbollah több jelentős támadásában, köztük az 1992-es, a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség elleni merényletben, valamint az 1994-es, az argentin fővárosban lévő zsidó közösségi központ épülete elleni merényletben, amelyben 85-en vesztették életüket.

A Hezbollah vezető terroristája részt vett az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségénél 1983-ban elkövetett robbantásban, a CIA libanoni főnökének, William F. Buckley-nak 1994-ben történt meggyilkolásában és a szaúd-arábiai Khobar Towersnél 1996-ban elkövetett robbantásban is. Az Irak 2003-as amerikai invázióját követő években Mugnije volt felelős az Irán által támogatott iraki síita milíciák felfegyverzéséért és kiképzéséért, akik halálos támadásokat hajtottak végre az amerikai csapatok ellen. Mindezek miatt az USA körözési listájának élére került.

A CIA-nak külön engedélyt kellett kérnie George W. Bush akkori elnöktől a Mugnije megölésére irányuló művelet végrehajtásához. A jelentés szerint az amerikai főügyész, a nemzeti hírszerzés igazgatója, a nemzetbiztonsági tanácsadó és az igazságügyi minisztérium jogi tanácsadói hivatala is jóváhagyta a tervet.

Izrael tagadta, hogy bármi köze lenne Mugnije megöléséhez, az USA pedig soha nem ismerte el, hogy bármilyen módon részt vett volna a műveletben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp