Botlatóköveket a Balaton-felvidékre!

Egy férfi mozgalmat szeretne indítani, amelynek célja felidézni, kik laktak a környéken 1-2 évszázadon keresztül, és kik tűntek el teljesen nyom nélkül 1944-ben.

Tardos János őshonos budapestiként vett egy leromlott állapotú parasztházat a Balaton-felvidéki Monoszlón 1996-ban, majd később megtudta, a házuk egykori lakója egy szegény zsidó boltos néni volt és púpos, beteg gyermeke. Az anyát és a gyereket a csendőrök szekérre parancsolták, a tapolcai gettóba vitták. Hamarosan Zalaegerszegre, majd Auschwitzba kerültek, ahol legkésőbb július 8-án meggyilkolták őket.

Tardos János még számos régi történetet derített fel az évek során, miközben az elöregedő, elnéptelenedő faluban egyre több budapesti vett házat, akik már nem ismerik a helyi zsidók múltját.

Ezért döntött tavaly úgy, hogy botlatókövet állít a ház előtti járdaszakaszra, amihez idén meg is szerezte a helyi önkormányzat engedélyét, írja Facebook bejegyzésében.

A férfi mozgalmat is szeretne indítani, amelynek célja felidézni, kik laktak a környéken 1-2 évszázadon keresztül, és kik tűntek el teljesen nyom nélkül 1944-ben.

Tardos szerint Tapolcán már elindult valami, írja. Tavaly ugyanis kilenc botlatókövet helyeztek el a városban, ahol a polgárosodás motorjai a helyi zsidó borászok és borkereskedők voltak. A túlélők leszármazottai és a helyi lokálpatrióták minden évben egyszer megemlékeznek róluk.

Az érdeklődők az alábbi linken tudnak Tardos Jánossal kapcsolatba lépni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp