A szülők nem támogatták, hogy a BZSH átvegye az újlipótvárosi iskola fenntartását

Az antiszemita felhangoktól sem mentes történetben végül a tantestület ellenállása dönthetett.

A kedd este megtartott szavazáson a 364 szülőből 75-en szavaztak igennel arra, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvegye a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát, 178-an viszont a fenntartóváltás ellen szavaztak. A távolmaradók szintén a nemeket erősítették, így az újlipótvárosi oktatási intézmény állami fenntartásban marad.

Egy újlipótvárosi általános iskola fenntartását venné át a BZSH

A Budapesti Zsidó Hitközség csak fenntartója lenne a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolának, az épületet nem szeretnék átvenni. Átvenné a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartását a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, az intézményben olyan közösségi-világi oktatást szeretnének létrehozni, ahova világnézettől függetlenül bárki járhat.

A BZSH hiába hangoztatta, hogy nem felekezetileg elkötelezett iskolát szeretne létrehozni, hanem olyan intézményt, amely világnézeti és vallási szempontból talán még a mostani állapotnál is semlegesebb maradna. Kunos Péter, a BZSH ügyvezető igazgatója a Népszavának elmondta, hogy hogy az iskola legalább részben mentesülhetne a közoktatásban elképzelhető negatív változások alól, ha hitközségi fenntartásba kerülne. Ezzel együtt az előzmények alapján nem lepte meg az eredmény.

Ezen előzmények része volt, hogy heves indulatokat váltott ki a szülők, diákok és a tanárok körében egyaránt a hír, hogy a BZSH átvenné a Herman Ottó fenntartását. Az fenntartóváltásról szóló fórumon elhangzott, hogy amennyiben a hitközség átveszi, akkor „zsidó uralom” lesz az iskolában. Egy diák pedig „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” feliratú plakátot helyezett el az iskolában. Egy szülő pedig az RTL Híradónak arról számolt be, hogy „megjelentek elég erőteljes antiszemita megnyilvánulások kisgyerekek között”.

A 444 arról ír, hogy a tanárok egy része megüzente a szülőknek: testületileg felmondanak, ha a BZSH lesz az iskola fenntartója. Ami még azokat a szülőket is elbizonytalanította, akik kifejezetten örültek volna, ha nem az állam lesz a fenntartó. A lap szerint az iskola igazgatója, Ágni Dóra és a BZSH között a végig feszültnek tűnt a viszony.

Heves indulatokat váltott ki, hogy a BZSH átvenne egy újlipótvárosi iskolát

A szülők a jövő héten szavazhatnak a fenntartóváltásról, a végső döntést a belügyminiszter hozza meg. „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak” – ez a szöveg olvasható azon a plakáton, amelyet egy diák helyezett ki abban a XIII.

A 444 úgy tudja, ebben nagy szerepet játszott, hogy az egyik tanár korábban az ortodox zsidó hitközség, a MAOIH fenntartásában lévő Wesselényi utcai zsidó iskolában dolgozott, ahol előfordultak fizetési elmaradások. Annak ellenére, hogy ennek az intézménynek semmi köze a BZSH-hoz, egy megkérdezett szülő tapasztalatai szerint ez úgy csapódott le a tanári karban és az igazgatóban, hogy a BZSH-nak nem szabad hinni. Egy másik, a 444-nek nyilatkozó szülő szerint ennek a történetnek nagy szerepe volt a hangulatkeltésben.

“Szerettünk volna csinálni egy ingyenes, közösségi szellemű, világi iskolát, melyben az újlipótvárosi kulturális sokaság érték. Jó nyelvoktatással és digitális tudással. Ezek szerint ebben az iskolában ma a szülők többsége jónak tartja az állami oktatást, a tanárok 96 %-a elégedett a sorsával, nem akar jobbat. Ezt el kell fogadnunk”

– értékelte a keddi szavazás eredményét a 444-nek Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp