10. éve járják végig egy borsodi falu zsidó lakóinak gettóba vezető útját

A 18 kilométeres emlékséta Cserépfaluból az egykori mezőkövesdi gettóig tart.

Idén 10. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili sétát a borsodi Cserépfalu, a holokausztban elpusztított zsidó lakóinak emlékére. Az esemény az alábbiak szerint zajlik majd:

„18 kilométer a távolság. Marika presszójától indulunk, kb. egy órát töltünk Cserépfaluban. Benézünk a Cserépfalvi emlékszobába, Cserépfalvi Imre szülőháza helyén épült kultúrba, ahol Kovács Imre tárlat fog nyílni hamarosan. Megnézzük Pauer Gyula könyvszobrát, ő szobrozta meg a Duna parti cipők emlékművet is. Innen elmegyünk Groszmannék házához, Lili születési helyére, majd a templomkertben lévő holokauszt emléktábla után a Schwarcz házba talán bejutunk., Itt múzeum lesz majd egyszer, ha lesz a kutatásnak annyi pénze, hogy megvegyük a házat, de mindenképpen benézünk az udvarra, ahol az elmúlt évben sajnos lebontották az egykori feltételezett metsző épületét.


A zsidó közön felmegyünk egészen a temetőig. Különös, hogy a cserépi felnőtt zsidókat kezdetben Mezőkövesdre temették, csak a gyerekeket ide, Friedmann Júlia négy gyermeke is a zsidó temetőben nyugszik.


Végül a két fennmaradt sírkövet és leellenőrizzük az ócska temetőben.

Kb. 10 órakor fogunk megérkezni Bogácsra. A Koccintó büfénél megpihenünk, később felmegyünk (emelkedő) a bogácsi zsidó temetőhöz, ahol egy darab sírkő van még elméletileg. Múltkor még megvolt.

Innen jön egy nagyobb menet, bő 12 kilométer Mezőkövesdig. Az egykori zsinagóga helyén épült iskola falán megnézzünk az emléktáblát, majd a Hársfa és a Diófa utca sarkáig, az egykori gettóig megyünk, ide szállíttatta Péterffy Béla 1944 májusában a környék zsidóságát, előtte majdnem filmsztár is lett a szarházi szolgabíró. 5 évvel ezelőtt kitettem egy emlékkövet Tauber Liliék háza elé, megkeressük.

13 óra körül lesz vége az emléksétának.”

Az emlékséta május 21-én 8 órakor indul Cserépfaluból. További részletek az esemény Facebook-oldalán, valamint a liligro.hu weboldalon találhatók.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp