Több mint 150 fős magyar küldöttség emlékezett Auschwitzban a nemzetközi Élet Menetén

A holokauszt magyar áldozatainak szentelt kiállítást tartalmazó barakk előtt külön megemlékezést tartottak.

Magyarországról az Élet Menete Alapítvány szervezésében egy 157 fős küldöttség utazott el Auschwitzba, hogy részt vegyen a mai napon a nemzetközi Élet Menete megemlékezésen. A küldöttség, ezen belül a magyarországi oktatási intézményekből érkező fiatalok délelőtt külön megemlékezést is tartottak az Auschwitz I. tábor 18-as számú épülete előtt, ahol a magyar áldozatoknak szentelt kiállítás látható.

 

View this post on Instagram

 
A post shared by Az Élet Menete (@azeletmenete)

Az eseményen az MTI beszámolója szerint Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is felszólalt, aki holokausztot nemcsak a zsidóság, hanem az egész magyar társadalom történelme egyik legnagyobb tragédiájának nevezte, valamint hangsúlyozta:

ébren kell tartanunk a holokauszt emlékét, hogy a jövő nemzedékei „a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, melyek egyszer már megtörténtek”.

Az Élet Menete az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, idén a varsói gettófelkelés 80. évfordulójához, valamint Izrael Állam megalakulásának 75. évfordulójához is kötődik.

Szabó György. a Mazsök elnöke, Verő Tamás főrabbi, Kovács Gábor holokauszt-túlélő, Latorcai Csaba államtitkár és Grordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke (Fotó: Élet Menete Alapítvány)

A rendezvényen idén 10 ezer fiatal vesz részt. Kedden délután a külföldi küldöttségek három kilométeres utat tesznek meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábort összekötő útvonalán.

A központi gyászünnepséget a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékműnél tartják meg, előzetes jelentések szerint Jichák Hercog izraeli és Sergio Mattarella olasz elnök részvételével.

 

View this post on Instagram

 
A post shared by Az Élet Menete (@azeletmenete)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp