Rövidfilmen mutatják be a szombathelyi zsidó temetőt

A Szombathelyi Zsidó Hitközség Magyarországról egyedüliként vesz részt a hét európai országot érintő projektben, melynek célja a zsidó temetők megőrzése, megismertetése, oktatási, turisztikai, művészeti célú fejlesztése.

A Centropa Alapítvány javaslatára a londoni székhelyű Zsidó Örökség Alapítvány pályázatán a város zsidó temetőjének bemutatásával vesz részt a Szombathelyi Zsidó Hitközség.

Ez egy hét országon átívelő nemzetközi projekt, amiben az a különleges, hogy Magyarországról egyedüliként a szombathelyi hitközség vehet részt benne, mondja el Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke a Szombathelyi Televízió riportjában.

A zsidó temető történetéről szóló, közel negyedórás film be fog mutatni az ott nyugvó neves személyiségeket, feltárja a helyi zsidó közösség múltját és jelenét. A magyar nyelvű, de angolul feliratozott dokumentumfilmet a Szombathelyi Televízió munkatársai készítik el.

Különleges sírkő újul meg a szombathelyi zsidó temetőben

Nagy problémát jelent azonban az 1830-as években keletkezett rabbisírok megmentése. Kardos Ella síremlékének megújulásával folytatódik a szombathelyi zsidó temető rendbetétele, számolt be a helyi tévé. Kardos Ella a neves vaskereskedő, Kardos Jakab leánya volt, 1898-ban született, 34 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Sírkövét egy haldokló hattyút ábrázoló szobor díszíti, amelyet Rumi Rajki István szobrászművész készített.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp