Heves indulatokat váltott ki, hogy a BZSH átvenne egy újlipótvárosi iskolát

A szülők a jövő héten szavazhatnak a fenntartóváltásról, a végső döntést a belügyminiszter hozza meg.

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak”

– ez a szöveg olvasható azon a plakáton, amelyet egy diák helyezett ki abban a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában, amely fenntartását átvenné a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH).

Egy újlipótvárosi általános iskola fenntartását venné át a BZSH – Kibic Magazin

A Budapesti Zsidó Hitközség csak fenntartója lenne a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolának, az épületet nem szeretnék átvenni. Átvenné a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartását a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, az intézményben olyan közösségi-világi oktatást szeretnének létrehozni, ahova világnézettől függetlenül bárki járhat.

A BZSH arról tájékoztatta a szülőket, hogy az iskola jelenlegi diákjait és pedagógusait megtartva olyan világi és közösségi oktatást alakítana ki az intézményben, ahol világnézettől függetlenül bárki ingyenesen tanulhat. Viszont nagyobb hangsúlyt helyeznének a közösségépítésre, az infrastruktúra fejlesztésére és az érzékenyítésre. A cél nem a vagyonszerzés lenne, az épületet nem, csak a fenntartást venné át a hitközség. A zsidóság gyakorlása, a vallásosság egyáltalán nem lenne kötelező, csak egy lehetőség.

A Telex több szülővel is beszélt, akiktől azt tudták meg, hogy a szülők megosztottak a kérdésben, az iskolában lévő diszkrimináció egyértelműen növekedett, amióta megtudták, hogy a zsidó hitközség venné át az intézményt. A kérdésről szóló fórumon volt, aki „zsidó uralomról” beszélt. Több szülő jelezte, hogy elvinnék a gyereküket az iskolából, amennyiben megtörténne a fenntartóváltás, sokan azonban igent fognak mondani a jövő heti voksoláson.

Az iskola igazgatója a Telexnek elmondta, hogy antiszemita, negatív hangok ezelőtt sem voltak és azóta sincsenek, az intézményvezető szerint a Herman iskola egy befogadó és elfogadó közösség. A fentebb említett plakátot eltávolították, és ez egy egyedüli eset volt. A BZSH egy szülőknek küldött levelében viszont arról írt, hogy megdöbbentek azon, hogy szándékuk megismerése előtt már gyűlölködő és antiszemita reakciókkal kellett szembesülniük.

A szülők jövő héten szavazhatnak a fenntartóváltásról, ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza majd meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp