Zsidó gyerekeket mentő magyar műfordítóról elnevezett díjat alapítottak

Karig Sára-díjban részesülhet az a magyar állampolgár, aki élete során bátran, egyenes gerinccel élt, tettein keresztül a társadalmi igazságosságra törekedett és ebben példát mutatott embertársainak.

A Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület Karig Sára-díjat alapított. Karig Sára író, műfordító azon különleges emberek közé tartozott, akit nem lehetett megfenyegetni, zsarolni és megsemmisíteni, áll a szervezet által kiadott közleményben.

Karig Sára

Karig Sára 1944-től a Svéd Vöröskereszt gyermekosztályán dolgozott, Asta Nielsson és Valdemar Langlet munkatársaként. Nagyon sok zsidó gyermek, magyar katonaszökevény, angol hadifogoly köszönhette neki az életét, többek között Székely Magda vagy Gyarmati Fanni édesanyja is. Embermentő tevékenységéért 1985-ben a Jad Vasem Világ Igaza kitüntetésben részesítette.

A kommunista hatalom szavazási csalását (kék cédulák) 1947-ben választási biztosként azonnal jelentette. Emiatt már másnap – szeptember 1-én lefogták, és az Ural hegység lábához hurcolták. 1947-től 1953-ig a Vorkuta-i munkatáborban volt politikai fogoly. Megtörhetetlen személyisége méltán példakép a ma élő ember számára, olvasható a közleményben.

Karig Sára emléktáblája a Jad Vasemben
Karig Sára emléktáblája a Jad Vasemben

Karig Sára-díjban részesülhet az a magyar állampolgár, aki élete során – Karig Sárához méltóan – bátran, egyenes gerinccel élt, tettein keresztül a társadalmi igazságosságra törekedett és ebben példát mutatott embertársainak. Mindig szem előtt tartotta az emberi és közösségi értékeket és ezért kivívta szűkebb-tágabb környezete elismerését, megbecsülését.

A részletes információkat tartalmazó felhívás és a javaslat tételhez szükséges adatlap a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület honlapján olvasható el, illetve tölthető le. A Díj átadására ebben az évben – 76 évvel ezelőtti letartóztatásának napján kerül sor, egy Karig Sáráról szóló konferencia keretében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp