Az ortodox zsidó divattervezőnő, akinek a ruháiért a muszlim nők is rajonganak

“Az arabokkal nem hiszünk ugyanabban a dologban, és másként gondolkodunk, nagyon más az életünk, de van bennünk valami közös, és ez szerény divat” – mondta Shirel Avrahami vallásos zsidó divattervező.

A vallási világ mindig tele van stigmákkal. Kívülről nézve régimódinak és zártnak tűnhet, pedig belülről ez a közeg is sokszínű. Shirel Avrahami vallásos nő, feleség és négygyermekes anya, egyben divatblogger és influencer.

“A szüleim Dél-Afrikából, Johannesburgból költöztek Izraelbe, amikor kislány voltam, és azóta Kfar Chabad vallási közösségében éltünk. Semmit sem tudtam a divatról” – mondja.

“A fiatal tervezők többsége azt mondja, hogy mindig is az volt az álmuk, hogy divattervezők legyenek. De nekem nem ez volt az álmom. Fiatalkoromban fogalmam sem volt a divatról” – folytatta.

Shirel keményen tanult, hogy tanári diplomát szerezzen, és Chabad küldött szeretett volna lenni. De más utat szántak neki, írja a ynetnews.com.

“Az egyik szeminárium vezetőm azt mondta, nem lehetek Chabad küldött, mert a ruhám nem elég visszafogott – az emberek látták a könyökömet és a nyakamat. Ekkor még csak 18 éves voltam, és úgy döntöttem, hogy otthagyom a szemináriumot, nem akartam tanár lenni, mint az összes barátom. Valaki más akartam lenni” – mondta Shirel.

A tervező megismerkedett a férjével, aki rengeteg önbizalmat és támogatást adott neki, és bíztatta, hogy próbáljon ki valami újat.

“Létrehoztam egy Instagram-fiókot, és elkezdtem közzétenni a képeimet az ortodox nőknek készült saját ruhaterveimről. Egyre több nő kezdett el követni. Hét évvel ezelőtt, amikor létrehoztam az Instagram oldalamat, nem voltak még vallásos nőknek szóló divatblogok ” – magyarázta.

És amikor a körülötte lévő közösség elérte a 10 000 követőt, Shirel rájött, hogy eljött az ideje, hogy ne csak mutasson, hanem alkosson is.

“Nagy kereslet van rá, mert nincs szerény és egyben divatos ruha. Ezért úgy döntöttem, hogy én leszek az, aki megcsinálom. 22 éves voltam, gazdasági és üzleti ismeretek nélkül, sőt mi több. terhes az első gyermekemmel – és mégis úgy döntöttem, hogy megcsinálom. Én lettem az első, aki szerény és divatos ruhákat árul az interneten. Előtte a nőknek busszal kellett menniük Bnei Brakba vagy Jeruzsálembe, és ott bolyongtak boltról boltra. Ezért feltettem magamnak a kérdést, hogy a vallásos nők miért nem vásárolhatnak online?“

Vállalkozása folyamatosan nőtt, üzenete egyre erősödött, és egy napon eljutott még azokhoz a nőkhöz is, akik – első ránézésre – egy teljesen más világban élnek.

“Valami nagyon érdekes történt, amire egyáltalán nem számítottam. Az arab nők elkezdtek vásárolni a weboldalamon, láttam az arab nők nevével ellátott rendeléseket, és kíváncsi voltam, mit találtak a ruháimban, ami az ő igényeiknek is megfelel“ – mesélte Shirel.

“Ebbe a témába ástam bele magam, és megkérdeztem a követőimet az Instagramon, hogy melyikük zsidó vallású vagy ultraortodox és ki arab. És még találkoztam is a követőimmel. Így jöttem rá, hogy mindkét közösségnek szüksége van szerény és divatos ruhákra. Nem hiszünk ugyanabban a dologban, és másként gondolkodunk, nagyon más az életünk, de van bennünk valami közös, és ez szerény divat” – mondta.

Azóta Shirel arab modellekkel is elkezdett dolgozni, és olyan reklámokkal rukkol elő, amelyek felkelthetik az arab nők figyelmét. És ez nem csak üzlet. Üzenet van mögötte.

“Elmagyarázom, hogy nem a nemzeti béke megteremtése a célom. De a divat az, amivel egy másik szinten egyesíteni lehet a különféle embereket. Mielőtt nagy dolgokról kezdenénk beszélni, tegyünk valamit a saját környezetünkben. A velem dolgozó arab nő, egy arab ügyvéd vagy arab orvos, aki segít nekem és fordítva. Mindenekelőtt ezen a szinten kell kapcsolódnunk, és jól érezzük magunkat egymással” – mondta a tervező.

És így lett egy lány, akit egykor tanárnak szántak, a nőket a maga módján egyesítő, erőteljes befolyásoló tényezővé.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp