Újabb izraeli kémszoftvert fedeztek fel

Magyarországon is használták a kémprogramot.
Újabb, Magyarországon is bevetett izraeli kémszoftvert fedeztek fel. A Torontói Egyetemhez tartozó, kiberbiztonsággal foglalkozó Citizen Lab olyan szervereket azonosított, amikről nagy bizonyossággal állítható a technológiai nyomok alapján, hogy a QuaDream nevű izraeli cég kémszoftvereinek működtetésére használták őket.

A szerverek között olyan is akadt, aminek a működtetését sikerült visszavezetni Magyarországra, írja a telex.hu.

A Microsoft Threat Intelligence által megosztott minták elemzése alapján kiderült, hogy a QuaDream kémprogramjai több mint öt személyt, újságírókat, ellenzéki politikusokat és egy NGO munkatársát is Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten. A célszemélyeket egyelőre nem nevezték meg.

Beazonosították a QuaDream egyes szervereit is, néhány esetben pedig sikerült azonosítani ezek üzemeltetőjének a helyét is, többek között Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Ghánában, Izraelben, Mexikóban, Romániában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Üzbegisztánban.

Kapcsolódó cikkünk:

Holokauszt túlélő leszármazottja volt az egyik újságíró, akit megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel – Kibic Magazin

Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, és az Index korábbi politika rovatának szerkesztője elmondta, hogy nehezen élte meg, hogy épp egy izraeli kémfegyverrel figyelték meg, amelynek használatát az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kellett hagynia. Panyi Szabolcs volt az egyik újságíró, amelyet a Pegasus nevű kémszoftverrel megfigyeltek, derült ki a telex.hu cikkéből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp