117 000 izraeli számára a pészach sosem ér véget

Ugyanis ennyi embert neveztek el az ünnephez kapcsolódóan. A magas szám jól mutatja, hogy Jom Kipur után ez a zsidó naptár második legfontosabb ünnepe.

nek pészachhoz köthető izraeli számára az ünnep soha nem ér véget

A 112 000 mózes mellett 1 4290 pészach van; 3795 Nisan és még négy Matza

A legtöbb izraeli számára a pészach ahogy jön, úgy múlik is el. Kivéve annak a 117 000 különleges izraeli számára, akiknek keresztneve a zsidó ünnepre vagy a mögötte álló bibliai történet szereplőire utal.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint, amely a múlt héten közölt adatokat a peszach-hoz kapcsolódó nevekről, az derül ki, hogy

112 205 embert hívnak Moshe-nak, vagyis az egyiptomi történet főszereplőjének, Mózesnek.

Kevésbé ismert név, és jóval a Mózes mögött lemaradva áll a második helyen a Niszán, vagyis az a zsidó naptári hónap, amikor peszachot ünnepeljük. 3680 férfi és 115 nő viseli ezt a nevet.

A Pészach nem csak az ünnep neve, hanem tulajdonnév is. Ez a harmadik helyen végzett, 1419 férfi viseli. Érdekesség, hogy ez ugyan egy férfi név, ennek ellenére egy nő is megkapta ezt a keresztnevet – áll a jelentésben.

A listán nem kevesebb, mint 90 olyan nő szerepel, akiknek a keresztnevét Moshénak írják, de ezt Másának ejtik – ez egy gyakori név több szláv nyelvben. Hasonlóképpen, a női nevek listáján olyan nevek szerepelnek, amelyek héber nyelvű írásmódja megegyezik a fáraóéval, de előfordulhat, hogy Farrah-nak ejtik.

Vannak itt még olyan nevek is, amelyek lazábban kapcsolódnak az ünnephez, mint például az Omer, a húsvét második napjától Shavuot-ig tartó héthetes időszak neve, valamint a gabona ősi mértéke (39 149 férfi és 5 919 nő). A Heirut, ami szabadságot jelent, 284 nő és hat férfi keresztneve. A listán szerepel még az Aviv, ami héberül tavaszt jelent (13 510 és 5 237), valamint az Aviva szó (8 956 nő).

Négy nő pedig a Matza nevet kapta.

A peszachról elnevezett emberek magas száma tükrözheti az ünnep fontosságát, amely a judaizmus három zarándokünnepének egyike, és néha a zsidó naptár második legjelentősebb dátumaként is emlegetik Jom Kippur után.

A Statisztikai Hivatal tavalyi jelentése szerint csak körülbelül 50 000 izraelinek van olyan keresztneve, amely a judaizmus fő téli ünnepére, Hanukára utal, írja a The Times of Israel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp