Megújul az egykori lévai zsidó iskola épülete

Az iskola rekonstruált helyiségeiben egy állandó kiállítást is kialakítanának a városhoz és a régióhoz kötődő zsidók történelméről.

A Léva központjában található egykori zsidó iskola épülete a Norvég Alap támogatásával újul meg. A projektre mintegy 1,2 millió eurót (kb. 450 millió forint) szánnak, írja a ma7.sk.

A lévai zsidó iskola egykori épülete (Fotó: norwaygrants.sk)

Az egyre bővülő lévai zsidóság 1854-ben a zsinagóga mellé építette fel az iskoláját, amelyet 1934-ben Jacques Oblatt tervei alapján átépítettek. A lévai zsidó fiatalok azonban nem sokáig tanulhattak itt, ugyanis tíz évvel később – a helyi kaszárnya és a dohánygyár raktára mellett – éppen az oktatási intézmény volt az, ahol a zsidók gettóba zárva várták sorsuk alakulását.

A holokausztban Léva zsidó lakosságának nagy része is elpusztult. A zsidó iskola épületében 1945 után tanonciskola, 1949-től a Második Nyolcéves Középiskola, 1967-től pedig a Közgazdasági Középiskola működött. Az épület állapota azonban az évek során leromlott.

Az egykori zsidó oktatási intézményt a szlovák Műemlékvédelmi Hivatal 2015-ben vette fel a nemzeti kulturális műemlékek listájára. Jelenleg a tető felújítása van folyamatban, ezután következnek a beltéri munkálatok. A tervek szerint 2024 tavaszára a lévai városközpontban egy olyan komplexum jöhet létre, amely akár galériát, színháztermet és kávézót is magába foglalva valóban kulturális-alkotói központként működhet.

A zsidók magyarnak vallották magukat az elcsatolt területeken – Kibic Magazin

A ma Szlovákiához tartozó Léva óriási társadalmi változások színhelye volt az elmúlt évszázadban. Sorsa jól példázza, min mentek keresztül a magyarlakta települések a trianoni béke megkötése után. Léva száz éve szinte kizárólag magyarlakta település volt. Ma viszont már csak 8 százalék a magyarok aránya, és egyértelmű a szlovák dominancia.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp