Fennállásának egyik legnagyobb krízise Izraelben

Összecsapások, rakétaeső, terror és belpolitikai feszültség pészach alatt.

Az izraeli sajtó jórésze is „aránytalannak”, és túlzónak nevezte az Al Aksza mecsetben magukat elbarikádozó palesztin radikálisok elleni múlt heti izraeli rendőrségi fellépés, a mecsetbe való behatolás és többszáz palesztin letartóztatása. Mindez pedig felháborodást szült az iszlám világban.

A The Times of Israel szerint több rendőrségi tisztségviselő elismerte, az Al Aksza mecsetnél zavart keltő muszlimokat verő rendőrökről készült képek és felvételek “szörnyű” károkat okoztak az országnak.

Mindennek hatására a mostani ünnepek alatt először a szomszédos Libanon területéről lőttek ki 34 rakétát a zsidó államra, majd Szíriából érkeztek az újabb csapások, miközben terrortámadás áldozata lett egy olasz turista illetve két brit állampolgársággal is rendelkező izraeli lány és az édesanyjuk.

Az ENSZ és más emberi jogi szervezetek is bírálták Izraelt a palesztin hívekkel szembeni erőszakos fellépésért.

Izrael válaszcsapásokat küldött Libanonba és Szíriába. Az izraeli média szerint ez üzenet is volt Damaszkusznak, jelezve, ha a szír állam nem fékezi meg az Izraelre támadó iráni csoportokat, akkor súlyos válaszra számíthat.

A helyzet aggasztó a belpolitikai válsággal küszködő, a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal is feszült viszonyba került zsidó állam számára.

A Jerusalem Post szerint a múlt heti Libanonból, Gázából és Szíriából érkező rakétatámadások is az iráni többfrontos fenyegetési stratégia részei. A különböző helyszínekről indított támadások mögött ugyan különböző terrorcsoportok állnak – Hamász, Hezbollah, Iszlám Dzsihád –, ezek mind Iránhoz kötődnek.

Mindeközben Izraelnek nincs teljes jogkörű védelmi minisztere, mivel Netanjahu kirúgta Joáv Gallant, és még nem erősített meg újra a pozíciójában.

Nagy kérdés, hogyan alakul a feszültség, ha Izrael a ramadán hátralévő 10 napjára nem zárja a Templom-hegyet a zsidó látogatók előtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp