A Testnevelési Egyetemen állítják fel Hajós Alfréd első magyarországi köztéri szobrát

Az erről szóló megállapodás éppen azon a napon született meg, amelyen 127 évvel ezelőtt Hajós megszerezte a magyar olimpiai mozgalom első és második aranyérmét.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Testnevelési Egyetemért Alapítvány és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2023. április 11-én megállapodtak arról, hogy Hajós Alfréd első magyarországi köztéri szobrát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem területén állítják fel, áll a Mazsike által kiadott közleményben.

A magyar delfin aranya című alkotás makettje (Fotó: Mazsike / Facebook)

A Mazsike által 2017-ben kezdeményezett pályázaton nyertes Nagy Attila A magyar delfin aranya című alkotásának elhelyezéséről az érintett szakmai és társadalmi szervezetek részvételével éppen azon a napon született megállapodás, amikor 1896. április 11-én, Athénban, az első újkori olimpián Hajós Alfréd megszerezte a magyar olimpiai mozgalom első és második győzelmét.

Az esemény 127. évfordulóján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kertjében szervezett bejárást követően az együttműködő partnerek kijelentették, mindent elkövetnek, hogy a magyar olimpiai mozgalom, az úszó sport, a labdarúgás és az építészet kiemelkedő alakjának szobrát még 2023-ban, méltó helyen felavassák.

Az eredeti tervek szerint a szobrot a Margitszigeten található, Hajós Alfrédról elnevezett és általa tervezett Nemzeti Sportuszoda közelében helyezték volna el.

Hajós Alfréd

Az 1878-ban, Guttmann Arnold néven, szegény zsidó családban született Hajós Alfréd 1896-ban Athénban, az első újkori olimpiai játékokon nyerte Magyarország első aranyérmét 100 méteres gyorsúszásban. Ezt követően az 1200 méteres távon is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Hajós Alfréd polihisztor volt: válogatott labdarúgóként, építészmérnökként, újságíróként is tevékenykedett. A Nemzeti Sportuszodán kívül ő tervezte a debreceni Aranybika Szállót, az újpesti labdarúgó stadiont a Megyeri úton, illetve a holokauszt mártírjainak emlékművét a Kozma utcai zsidó temetőben.

A zsidó Hajós Alfréd szerezte meg a magyar sport első olimpiai érmeit – Kibic Magazin

Hajós Alfréd nem csak sportolóként, hanem építészként is kiemelkedő eredményeket ért el az élete során. 67 éve, 1955. november 12-én halt meg. 1878. február 1-jén született Budapesten Guttmann Arnold néven egy szegény zsidó családban, édesanyja öt testvérével együtt egyedül nevelte. Amikor tizenhárom éves volt, apja a Dunába fulladt, ekkor határozta el, hogy megtanul úszni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp