Kipával a fején széderezett a Jobbik zsidólistázó elnöke

Az amerikai nagykövet által rendezett széder estén a meghívottaknak nem volt tudomása arról, hogy Gyöngyösi Márton is jelen lesz. Gyöngyösi hetek óta kér  Heisler Andrástól, a Mazsihisz elnökétől személyes találkozót, ám az elnök a helyszínen közölte vele, személye nem kívánatos zsidó körökben.

„Csodálatos Széder-estet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog Pészahot!”

– osztotta meg a Facebookon David Pressman amerikai nagykövet, akinek az eseményén a poszthoz csatolt fotók tanúsága szerint részt vett többek között Nagy Ervin színművész, Dragomán György író, Kiss Henriett, a Rumbach igazgatója, Borgula András, a Gólem Színház vezetője, Kenesei Marcell, a Bálint Ház igazgatója, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

 

Az amerikai nagykövet által szervezett széderre Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke is meghívást kapott. Gyöngyösit kipában egy zsidó ünnepen látni már önmagában elég meglepő esemény, kiváltképp, ha felidézzük a jelenleg európai parlamenti képviselőként tevékenykedő politikus korábbi megnyilvánulásait.

A Jobbik jelenlegi elnöke 2012 novemberében arról beszélt a parlamentben, hogy

„pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Gyöngyösi erről már tavaly úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy 2012-es mondandója „szörnyű, súlyos és szégyellni való dolog volt”, amiért állítása szerint már többször bocsánatot kért. Mostani széder estéről a saját Facebook-oldalán a következőket osztotta meg:

„Nincs annál meghatóbb és meghittebb élmény egy konzervatív európai számára, mint amikor a zsidó-keresztény kultúrkör valamely vallási közösségének tagjai együtt élik meg élő kapcsolatukat Istennel, vallják meg hitüket Istenük és közösségük előtt. Örülök, hogy részt vehettem a vacsorán, a közös ünnepen és a szabadságról ott kialakult és folytatott eszmecserén.”

Gyöngyösi részvétele a zsidó ünnepen sokaknál kiverte a biztosítékot kormánykörökben. Köztük volt például Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, aki a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy

„provokáció minden jóakaratú magyar emberrel, valamint a magyarországi zsidó közösséggel szemben egy ilyen embernek a meghívása a legnagyobb zsidó ünnep alkalmából tartott amerikai nagyköveti vacsorára”.

Deutsch szerint „ezzel a lépéssel az amerikai nagykövet legitimálja az antiszemita kijelentéseket”.

A fideszes képviselő Heislert is támadta, mondván, hogy ő is segédkezett mindehhez azzal, hogy szintén részt vett a vacsorán. Heislernek azonban nem volt tudomása Gyöngyösi meghívásáról, mint ahogy a többi jelenlévőnek sem.

Ugyanezt kifogásolta a szintén kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Róna Tamás főrabbi is, akinek 2020-ban mondott fel a Mazsihisz vallási szabályok megszegése miatt, és azért, mert szinte teljes egészében plágium volt a diplomamunkája. Róna azóta saját zsidó szervezetet alapított ZSIMA néven a neológia megújítására, amelyet évi 50 millió forinttal támogat az állam.

Róna Tamás most a Mandinerrel osztotta meg nemtetszését az ügyben. A főrabbi szerint az, hogy a Mazsihisz elnöke és Gyöngyösi együtt vettek részt egy ilyen eseményen, „alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget”.

A kritikákra Heisler András a Mazsihisz honlapján megjelent írásban válaszolt. Heislert meglepte Gyöngyösi jelenléte, de nem szeretett volna botrányt kelteni azzal, hogy az est elején föláll és otthagyja a meghívó felet, mert a Mazsihisz elnöke nem sértheti meg az USA nagykövetét. Mindenesetre nem tartja hiba nélkülinek, hogy előzetesen nem kapott tájékoztatást Gyöngyösi részvételéről. A cikkből kiderül, hogy a Mazsihisz elnöke a rendezvény végén odament Gyöngyösihez, és közölte vele: bár a Jobbiktól hetek óta a személyes találkozás kérésével keresik, ő ezekre a megkeresésekre nem válaszolt, és arra kéri Gyöngyösit, hogy válaszra tőle ezután se számítson. Valamint közölte a Jobbik elnökével, hogy

zsidó körökben az ő személye különösen nem kívánatos.

Annak ellenére tehát, hogy a Jobbik elnökét David Pressman hívta meg, amiről ráadásul nem értesítette a többi résztvevőt, többen – jellemzően a kormánypárti sajtóban – mégis Heisler András felelősségét kezdték el firtatni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp