A nő, aki mindent kockára tett, hogy elrejtse Anne Frankot és családját

Az Anne Frank bújtatója című minisorozat Miep Gies figyelemre méltó igaz történetét dolgozza fel.

Az Anne Frank bújtatója (A Small Light) című új minisorozat Miep Gies inspiráló, valós történetét mutatja be, aki kulcsszerepet játszott Anne Frank és családja elrejtésében a náci megszállás alatt, olvasható a Disney+ közleményében. Az ABC Signature és a Keshet Studios által készített nagyszabású National Geographic koprodukció premierje Miep Gies születésének 114. évfordulóján lesz. A magyar nézők május 2-től láthatják a sorozatot a Disney+-on.

Az akkor húszéves titkárnő, Miep Gies (Bel Powley), aki egy fiatal, vakmerő és önfejű nő volt – abban az időben, amikor a szabad véleménynyilvánítás nem volt megengedett – nem habozott, amikor főnöke, Otto Frank (Liev Schreiber) megkérte, hogy a második világháború alatt rejtse el őt és családját a nácik elől. A következő két évben Miep, férje, Jan (Joe Cole) és számos más hétköznapi hős vigyázott a titkos melléképületben rejtőző Frank, van Pels és Pfeffer családokra.

A sorozat részletesen bemutatja, hogyan változott meg Miep élete abban a pillanatban, amikor úgy döntött, segít a családok bújtatásában. A napi élelmiszer-ellátástól kezdve, a fejadagjegyekért való kuncsorgáson át, a szeretett családi ereklyék eladásáig számtalan önzetlen áldozatot kellett hozni. Végül Miep volt az, aki a család deportálása után megtalálta és megőrizte Anne Frank naplóját, hogy később ő és Otto megoszthassák azt a világgal, így biztosítva, hogy az elkövetkező nemzedékek számára maradandó tanúságtételként szolgáljon.

Anne Frank bújtatója (Fotó: Disney+)

Az Amszterdamban és Prágában forgatott sorozatból az is kiderül, hogy a bátor házaspár nemcsak a melléképületben lévő nyolc embert, de a holland ellenállás segítségével még sokakat rejtegetett Amszterdamban és környékén a nácik elől. Powley heves alakítása elsöprő erejű, Miep történetét aktuálisnak és időszerűnek érezteti, arra kényszerítve a nézőket, hogy feltegyék maguknak a kérdést: mit tettek volna Miep helyében; és hogy vajon lenne-e bátorságuk szembeszállni a gyűlölettel? A sorozat angol címe, A Small Light (Egy kis fény) abból származik, amit Miep mondott élete végén:

Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába.”

Joan Rater és Tony Phelan, az alkotók és executive producerek elmondták: „Az emberek talán ismerik Anne Frank és családja történetét, de ami az épület falain kívül történt, ugyanolyan erőteljes, inspiráló és átütő volt. Amikor hallottunk Miep és Jan erejéről, hogy a megszállás alatt másokért kockáztatták az életüket, teljesen ledöbbentünk. Az Anne Frank bújtatója egy olyan igaz történet, amelyet soha nem szabad elfelejteni. Reméljük, hogy nagy hatással lesz a nézőkre, és segít megmutatni, milyen fontos a holokauszt el nem mondott történeteinek feltárása, és az azokban rejlő tanulságok megismerése.”

Új nézőpontból tárul fel a filmvásznon Anne Frank tragikus története – Kibic Magazin

Anne Frank a holokauszt során meggyilkolt gyermekek szimbólumává vált. Egy rendhagyó dokumentumfilmben az ő történetén keresztül rajzolódik ki a második világháborúban elhurcolt gyermekek tragikus sorsa. Január 27-től, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható országszerte a mozikban az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm, amely több síkon idézi meg az emberiség történelmének legsötétebb időszakát, és a vészkorszakban elhurcolt gyermekek tragikus sorsát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp