2006 óta a legsúlyosabb rakétacsapás érte Libanonból Izraelt

Többen könnyebben megsérültek a támadásban, a rakéták többségét elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer.

Több tucat rakétát lőttek ki csütörtök délután Dél-Libanonból, amelyek közül többet elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer Észak-Izrael felett – közölte a Times of Israel. Izraeli tisztviselők szerint 34 rakétát lőttek ki a határ felé, öt rakéta Izraelen belül landolt, a többit pedig a Vaskupola hatástalanította. Az izraeli hadsereg azonban még nem közölt részleteket a támadásról.

A mostani a 2006-os háború óta – amely során több ezer rakétát lőttek ki Izraelre – a legtöbb Libanonból kilőtt rakéta. A Hezbollah 2021 augusztusában 19 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.

A kilövésekért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget. A Hezbollah egyik forrása az Al-Arabiya csatornának azt mondta, hogy nem a síita terrorszervezet áll a rakétatűz mögött, és a térségben működő palesztin csoportokat hibáztatta. A Times of Israel szerint nem valószínű azonban, hogy ezt a Dél-Libanont ellenőrző, Irán által támogatott terrorcsoport legalábbis hallgatólagos jóváhagyása nélkül tették volna.

A támadás ráadásul néhány órával azután érkezett, hogy a Hezbollah közölte, támogatni fog „bármilyen intézkedést”, amelyet palesztin csoportok Izrael ellen hozhatnak a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő Al-Aksza-mecsetnél történt összecsapások után.

Először a Libanonnal határos Nyugat-Galileában, Becet és Slomi településeken szólaltak meg a szirénák. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy egy rakétát azonosítottak, és azt a Vaskupola elfogta. Nem sokkal később a térség más városaiban is megszólaltak a szirénák.

Az interneten keringő felvételeken a Vaskupola elfogó rakéták füstcsíkjai látszanak. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy férfi könnyebben megsérült a repeszektől, egy nő pedig egy óvóhelyre futva sebesült meg. A Naharijában lévő Galilei Orvosi Központ pedig azt közölte, hogy két, repeszektől enyhén megsérült embert kezelnek.

A rakéták több épületben és járműben is kárt okoztak, és több helyen tüzet okoztak. Több észak-izraeli város közölte, hogy megnyitják a nyilvános óvóhelyeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp