Zsidó profi birkózók lépnek fel egy Los Angeles-i zsinagógában

A maga nemében egyedülálló show-ra pészach alatt, a félünnep idején, vasárnap kerül majd sor.

A Temple Beth Am, amely Los Angeles túlnyomórészt zsidó negyedében, Pico-Robertsonban található, „Mitzvah Mania”-t rendez, vagyis egy egyszeri show-t, főleg zsidó birkózókkal. Mindez egy másik, ezen a hétvégén megrendezésre kerülő eseményhez kapcsolódik: a „WrestleMania”-hoz, amely a WWE, az ország legnagyobb profi birkózósorozatának éves eseménye.

A „Mitzvah Mania” új utakat nyit annak a zsinagógának az életében, ahová 900 család jár rendszeresen, és amely jellemzően hagyományosabb programokat, például szombati vacsorákat, felnőttoktatási programokat és szövegtanulást tart, írja a jta.org.

“Megpróbálunk valami mást csinálni, amit a zsinagógák még nem láttak” – mondta Ari Fife, a zsinagóga programszervezési igazgatója.

A maga nemében egyedülálló show hat mérkőzésből áll majd, amelyek közül ötben kizárólag különböző professzionális szinteken teljesítő zsidó birkózók valamint egy zsidó játékvezető vesz részt.

„Amerikában minden bizonnyal ez az első alkalom, hogy zsidóként képviseltetik magukat a játékosok” – mondta Jeremy Fine, az eseményt kitaláló chicagói rabbi.

hanukai birkózó meccs a Szent Pál Áron Zsinagógában

Fine már három birkózóshow-t rendezett a Szent Pál Áron Zsinagógában izraeli sportolókkal és előadóművészekkel – „Mitzvah Mayhem”, „Hanukkah Havoc” és „Exodus” néven.

A „Mitzvah Mania” azonban Jeremy Fine eddigi legzsidóbb műsora lesz.

Fine megkereste Beth Amot az eseménnyel kapcsolatban, ám a zsinagóga vezető munkatársai tétováztak az ötlettel kapcsolatban, még akkor is, amikor eldöntötték, hogy a szokásosnál egyedibb rendezvényeket szeretnének tartani. De miután sikerült meggyőzni őket arról, hogy a birkózás kapcsolódik a zsidó történetekhez, és az esemény nem olyan erőszakos, zöld utat adtak az eseménynek.

A zsidók és a birkózás közötti átfedés túlmutat a ringen, mondta Fine, azzal érvelve, hogy a kapcsolat biblikus – kezdve Jákóbtól, aki egy angyallal birkózik a Genezisben, egészen a Talmudban intellektuálisan birkózó rabbikig.

„Ha csak ezt vesszük, és beletesszük a birkózás kontextusába, akkor mi magunk is történetmesélők vagyunk” – mondta Fine. „Hallgatjuk a történeteket, beépítjük őket az életünkbe, és építkezünk. A birkózás tehát a legjobb platform a küzdelemhez, a birkózáshoz és olyan történetek létrehozásához, amelyek kapcsán elgondolkodunk azon, mi a jó, és mi a gonosz.”

Azt mondta, fontos, hogy a rabbik túllépjenek a heti Tóra-szakasz tanításának szokásos munkáján, vagy hogy az antiszemitizmusról és Izraelről beszéljenek.

A „Mitzvah Mania”-t számos zsidó szervezet támogatja, köztük a Maccabi USA, a BBYO és a Jewish National Fund. Fife elmondta, hogy Beth Am a Los Angeles-i Zsidó Közösségi Alapítványtól kapott támogatást az esemény lebonyolítására.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp