Zsidó civilek tiltakoznak Roger Waters budapesti koncertje ellen

A szervezetek Roger Waters szélsőségesen Izrael-ellenes nézeteit kifogásolják, amelyeket beépít a koncerjeibe is, és ezzel erősíti az antiszemitizmust és az Izrael-ellenességet Magyarországon.

A Kibic Magazint kiadó Zsidó Közösségi Fórum Szövetség és a szervezethez tartozó több zsidó civil szervezet – például az Élet Menete, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület vagy a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség – a saját nevében is aggályát fejezi ki Roger Waters április 23-i budapesti fellépésével kapcsolatban.

A szervezetek Roger Waters szélsőségesen Izrael-ellenes nézeteit kifogásolják, amelyeket beépít a koncerjeibe is, és ezzel erősíti az antiszemitizmust és az Izrael-ellenességet Magyarországon.

A ZSKF a szervezőkhöz is eljuttatja az alábbi levelet.

A petíció teljes szövege itt olvasható

PETÍCIÓ ROGER WATERS BUDAPESTI FELLÉPÉSE ELLEN

Mi, magyarországi zsidó civil szervezetek aggályunkat fejezzük ki Roger Waters, a Pink Floyd korábbi frontembere Budapestre tervezett április 23-i fellépésével kapcsolatban.

A zenész az utóbbi évtizedben számtalanszor tett tanúbizonyságot szélsőségesen Izrael-ellenes, az antiszemitizmust is kimerítő nézeteiről, nyíltan támogatja az Izraelt bojkottáló BDS-mozgalmat, Izraelt a dél-afrikai apartheid rezsimhez hasonlítja, és nyomást gyakorol a művészekre, hogy mondják le az izraeli fellépéseiket.

Waters korábbi koncertjeinek visszatérő eleme az „Into the flesh” c. számnál egy disznó alakú léggömb feleresztése, ahol a horogkereszt és a sarló-kalapács mellett többek között a Dávid-csillag is megjelenik önkényuralmi jelképként.

Egy nemrégiben megjelent nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy Izrael létrehozása hiba volt, és arra szólított fel, hogy Izrael adja vissza az embereknek az ellopott földjüket és a nekik törvény szerint járó emberi jogokat.

Az Izrael-kritikának bizonyos mértékig helye van a közgondolkodásban, de Roger Waters nézetei kimerítik az IHRA általánosan elismert antiszemitizmus-definíciójának egyik kulcselemét is, a zsidó állam delegitimálását.

Waters emellett az orosz-ukrán háború kapcsán is megkérdőjelezhető álláspontot képvisel, Putyin narratíváját közvetíti, nemrég Moszkva felkérésére felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, ahol azt fejtegette, hogy az ukrajnai háborút a Nyugat provokálta ki.

Mivel Waters a koncertjeibe is beépíti a fenti tartalmakat, ezért nem tartjuk elfogadhatónak, hogy fellépjen Budapesten, ezzel erősítve az antiszemitizmust és az Izrael-ellenességet Magyarországon.

Kérjük a koncert lemondását, illetve a nézők széleskörű tájékoztatását a művész nézeteiről.

Budapest, 2023.04.04

Aláírás:

Zsidó Közösségi Fórum Szövetség

Centropa Alapítvány

Élet Menete Alapítvány

Hasomer Hacair Magyarország

Haver Alapítvány

Klezmerész Kulturális Egyesület

Limmud Magyarország Alapítvány

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp