Meghalt a zsidó zenemogul, aki Madonnát, a Depeche Mode-ot és a Ramones-t is felfedezte

Seymour Stein, a 20. század egyik legbefolyásosabb zenei vezetője volt, aki pályafutása során gyakran hivatkozott brooklyni zsidó gyökereire. 80 éves korában halt meg vasárnap Los Angeles-i otthonában.

Stein, aki 1942-ben Seymour Steinbigle néven született, és a brooklyni Bensonhurst közelében nőtt fel, olyan előadókat fedezett fel és szerződtetett a Sire nevű lemezkiadójához, mint Madonna, a The Ramones, vagy a Depeche Mode és a Talking Heads. Az 1980-as évek elején segített a Rock & Roll Hírességek Csarnokának megalapításában, és 2005-ben életműdíjat kapott.

Stein apja a 30-as és 40-es éveiben közelebb került az ortodox judaizmushoz, és rendszeresen elhozta családját egy közeli zsinagógába, ahol alelnök is volt. Stein azt írta, hogy az apja reggel 6 órakor megállt a zsinagógánál, mielőtt a manhattani munkahelyére bement, majd ugyanezt tette munka után hazafelé menet.

Részletesen ír az 1940-es évek brooklyni zsidóságáról a „Siren Song: My Life in Music” c. könyvében

Sokféle askenázi zsidóval éltünk együtt. Volt itt orosz, lengyel, balti, román, osztrák, magyar, német és cseh, köztük mintegy ötvenezer túlélőt a koncentrációs táborokból. Elveszítettünk olyan törzseket, amelyekről nem is tudtál – szíriai, iraki, perzsa, jemeni, etióp, sőt néhány szefárd zsidó, akiknek családfái Spanyolországon, Észak-Afrikán, a Közel-Keleten és Dél-Amerikán keresztül alakultak… Minden zsidó közösség különálló volt, gyakran saját étellel és nyelvvel.

1966-ban Stein – aki egy korai mentor, a zsidó ügyvezető Syd Nathan tanácsára lerövidítette vezetéknevét – társalapítója volt a Sire Recordsnak. A kiadó az 1970-es, 80-as években számos feltörekvő műfajhoz tartozó előadót szerződtetett és népszerűsített, például a The Smiths-t és a The Cure-t.

“Minden dal szövegét ismeri, amit valaha hallottál” – mondta Chrissie Hynde, a The Pretenders, egy másik Sire zenekar híres vezetője.

Időközben Stein megírta és interjúkban elmondta, hogyan kötött barátságot más zsidó vezetőkkel és sztárokkal, akik egy olyan korszakban nőttek fel, amikor a zsidókat hallgatólagosan kitiltották bizonyos szakmákból az Egyesült Államokban, de menedéket találtak a szórakoztatóiparban. Önéletrajzában például Lou Reedet és a New Wave elektro-rockert, Alan Vega-t is brooklyni zsidóknak nevezi, írja a jta.org.

“Elképesztő, hogy mennyi orvos és ügyvéd zsidó” – mondta a Tablet magazinnak adott 2013-as interjújában. “Amerikában 120 évvel ezelőtt még nem engedték a zsidókat ezekbe a szakmákba. A zenében a zsidók jók voltak, és ide be lehetett törni. Minden Amerikába bevándorló kipróbálta magát a show-bizniszben.”

Madonnát is ő fedezte fel

Stein legnagyobb kereskedelmi sikere kétségkívül Madonna volt, akit azután szerződtetett, hogy szívműtétjéből lábadozva meghallgatta Everybody című demóját, és a kórházi ágyához hívta az énekesnőt.

Az „olcsó punkos cuccokba öltözött” Madonnát „még csak nem is érdekelte, hogy meghallgassa, mennyire tetszik a demója”, azt mondta: „És most add ide a pénzt!” – írta 2018-ban kiadott emlékirataiban Stein a lemezszerződés előzményeiről.

A kiadóvezető végül három kislemezre és egy albumra szóló opcióval 45 ezer dolláros szerződést kötött az énekesnővel. Mielőtt Madonna 1992-ben elindította saját kiadóját, a Sire-nél kiadott albumai – köztük három listavezető nagylemezzel, tíz listavezető kislemezzel és 23 top 10-es slágerrel – több mint 64 millió példányszámban fogytak el az Egyesült Államokban.

Őrlődött a saját melegsége és a zsidó neveltetése között

Stein, akiről később kiderült, hogy meleg, azt írta, hogy “a szerepek kissé összezavarodtak” a házasságában, és nyomás nehezedett rá, hogy titkolja a férfiakhoz való vonzódását, részben a hagyományos zsidó neveltetése miatt. “Az, hogy meleg vagyok, még nem jelenti azt, hogy nem vagyok zsidó” – írta. Lindával két gyermekük született, de végül elváltak.

A Tabletnek adott interjúban Stein megemlítette, hogy egész életében vallásos maradt, bár nem volt ortodox. Többször járt Izraelben, és több albumon is együtt dolgozott Ofra Haza izraeli popsztárral.

Az 1990-es években meglátogatta Nachman rabbi breszlovi sírját Umánban, egy ukrán kisvárosban, ahol évente több ezer ortodox zsidó gyűlik össze Ros Hásánákor.

“Mély kapocs fűz Nachman tanításaihoz” – mondta.

Stein végül hosszas betegség után rákban hunyt el. A jelentések szerint az ok a rák egy nem meghatározott formája volt. Haláláról Madonna is megemlékezett az alábbi bejegyzésben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp