Több tízezer cédulától tisztították meg a Siratófalat peszach előtt

Az elmúlt hat hónapban 30 országból 30 000 üzenetet küldtek külföldről a Siratófalhoz. Az Egyesült Államok, Brazília és Ukrajna vezeti az országlistát; A Western Wall Heritage Foundation szerint ez 30%-os növekedés a tavalyi évhez képest.

Pészach tiszteletére a Nyugati Fal Örökség Alapítvány vasárnap délelőtt eltávolította azokat az üzeneteket, amelyeket az elmúlt hat hónapban a nyugati fal kövei közé helyeztek.

Az eltávolítást a halachikus irányelveknek megfelelően, kesztyűben és eldobható faedényekben végzik, azzal a céllal, hogy helyet adjanak a turisták és látogatók új üzeneteinek, akik várhatóan a következő hónapokban érkeznek Jeruzsálembe.

A papírkákat zsákokba gyűjtik és a kopott szent könyvekkel együtt temetik majd el. A nyugati fal és a szent helyek rabbija, Shmuel Rabinowitz rabbi személyesen felügyelte a folyamatot, és imádkozott Izrael egységéért és a látogatók tízezreiért, akik imát helyeztek az ősi kövek közé, írja a ynetnews.com.

Hogyan küldhetünk feljegyzést a nyugati falra, és mikor kezdődött a szokás?

A cetlik Siratófalba helyezésének szokását már három évszázaddal ezelőtt jegyezte fel Or HaChaim HaKadosh. Az imajegyzetek a nyugati fal teljes hosszában és a nyugati falalagutakban feltárt kövek között is megtalálhatók.

Átlagosan körülbelül 3000 cetlit küldenek havonta a Western Wall Heritage Foundation honlapján keresztül. A látogatók pedig több százezer cetlit helyeznek a kövek közé személyesen.

Az elmúlt évben mintegy 100 000 feljegyzést küldtek csak a weboldalon keresztül, ami 30%-os növekedést jelent a tavalyi időszakhoz képest. A világ különböző országaiból érkeznek üzenetek, például az Egyesült Államokból, Szlovákiából, Brazíliából, Dél-Amerikából, Kolumbiából, Németországból és Hollandiából. De Kanada, Anglia, Oroszország, Venezuela, Ukrajna, India, Mexikó, Argentína és Tajvan is ott van a listán.

Az Egyesült Államok, Brazília, Kolumbia, Oroszország, Kanada, Szlovákia, Dél-Afrika, Ukrajna és Anglia az első tíz ország, ahonnan a legtöbb bankjegyet küldték. A feljegyzéseket a hivatalos weboldalon keresztül lehet elküldeni: www.thekotel.org.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp